ßßß Cookit - przepis na Najprostsze ciasto czekoladowe

Najprostsze ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Puszyste, wilgotne, a jeśli zrezygnujecie z polewy - wegańskie, ciacho. Jest naprawdę banalnie proste do wykonania, a na dodatek, można je upiec o każdej porze dnia i nocy, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze znajdują się w kuchni. :)
źródło przepisu: bayaderka.blogspot.com
ciasto
380 g mąki pszennej
350 g cukru
8 łyżek kakao holenderskiego
łyżka cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej (użyłam po łyżeczce proszku i sody)
3/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo ekstraktu pomarańczowego
2 łyżeczki octu
12 łyżek oleju słonecznikowego
440 ml dobrej kawy
polewa czekoladowa
60 g masła
60 ml mleka
90 g cukru
4 łyżki kakao holenderskiego
ew. 2 łyżki amaretto
Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszać widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, zrobić trzy dołki. Do jednego wlać olej, do drugiego kawę. Do trzeciego ocet i ekstrakt. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia składników. Niewielką formę (u mnie 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: do garnka włożyć masło, wlać mleko i ewentualnie amaretto, wsypać cukier i kakao. Postawić garnek na średnim ogniu i podgrzewać do połączenia składników, od czasu do czasu mieszając. Jak tylko masa zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając aby polewa się nie przypaliła. Garnek z polewą zestawić z ognia i nakryć talerzykiem, aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut. Po czym wylać na wierzch polewę czekoladową. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/01/Najprostsze-ciasto-czekoladowe.html