Wykonanie
Puszyste, wilgotne, a jeśli zrezygnujecie z polewy - wegańskie, ciacho. Jest naprawdę banalnie proste do wykonania, a na dodatek, można je upiec o każdej
porze dnia i nocy, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze znajdują się w kuchni. :)

źródło przepisu: bayaderka.blogspot.comciasto380 g
mąki pszennej350 g
cukru8 łyżek
kakao holenderskiegołyżka
cynamonuszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia albo
sody oczyszczonej (użyłam po łyżeczce proszku i
sody)3/4 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego albo ekstraktu
pomarańczowego2 łyżeczki
octu12 łyżek
oleju słonecznikowego440 ml dobrej
kawypolewa czekoladowa60 g
masła60 ml
mleka90 g
cukru4 łyżki
kakao holenderskiegoew. 2 łyżki
amarettoSuche składniki -
mąkę, proszek,
sodę,
cukier,
cynamon,
przyprawę korzenną,
kakao,
sól mieszać widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, zrobić trzy dołki. Do jednego wlać
olej, do drugiego
kawę. Do trzeciego
ocet i ekstrakt. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia składników. Niewielką formę (u mnie 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.Piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.W międzyczasie przygotować
polewę czekoladową: do garnka włożyć
masło, wlać
mleko i ewentualnie
amaretto, wsypać
cukier i
kakao. Postawić garnek na średnim ogniu i podgrzewać do połączenia składników, od czasu do czasu mieszając. Jak tylko masa zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając aby polewa się nie przypaliła. Garnek z polewą zestawić z ognia i nakryć talerzykiem, aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut. Po czym wylać na wierzch
polewę czekoladową. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.Smacznego!