ßßß
źródło przepisu: bayaderka.blogspot.comciasto380 g mąki pszennej350 g cukru8 łyżek kakao holenderskiegołyżka cynamonuszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej (użyłam po łyżeczce proszku i sody)3/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo ekstraktu pomarańczowego2 łyżeczki octu12 łyżek oleju słonecznikowego440 ml dobrej kawypolewa czekoladowa60 g masła60 ml mleka90 g cukru4 łyżki kakao holenderskiegoew. 2 łyżki amarettoSuche składniki - mąkę, proszek, sodę, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszać widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, zrobić trzy dołki. Do jednego wlać olej, do drugiego kawę. Do trzeciego ocet i ekstrakt. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia składników. Niewielką formę (u mnie 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.Piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: do garnka włożyć masło, wlać mleko i ewentualnie amaretto, wsypać cukier i kakao. Postawić garnek na średnim ogniu i podgrzewać do połączenia składników, od czasu do czasu mieszając. Jak tylko masa zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając aby polewa się nie przypaliła. Garnek z polewą zestawić z ognia i nakryć talerzykiem, aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut. Po czym wylać na wierzch polewę czekoladową. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.Smacznego!