Wykonanie
Wytrawne muffiny z ziarnami to szybka do zrobienia przekąska nadająca się zarówno na śniadanie jak i lunch. Zdrowe, z ziarnami w środku i z dodatkiem kukurydzianej
kaszki (można zastąpić
kaszą manną) smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę je lekko ciepłe, więc nawet dwudniowe podgrzewam przed zjedzeniem w mikrofalówce - są jak świeże.

225 g
maki samorosnacej (lub zwykła z 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczyptą
soli40 g polenty lub
mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki suszonych
ziół60 g
ziaren słonecznika lub dyni, lub mieszanka tych ziaren1 łyżka ziaren
sezamowych, plus 2 łyżeczki
sól i świeżo zmielony
pieprze do smaku1
jajko, roztrzepane2 1/2 łyżki
oleju z
oliwek150 ml
mlekaPiekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin, wykładamy ją papilotkami lub natłuszczamy.
Mąkę, polentę,
proszek do pieczenia, suszone
ziła,
ziarna słonecznika i dyni oraz 1 łyżkę ziaren
sezamowych umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. W oddzielnej misce lub w dzbanku, mieszamy
jajo,
olej z
oliwek i
mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko, do połączenia składników.Przekładamy łyżką masę do foremek i posypujemy 2 łyżeczkami ziaren
sezamowych. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i podajemy.Inspiracja z książki "Muffins Galore" C. Atkinson