ßßß Cookit - przepis na Muffiny z ziarnami

Muffiny z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Wytrawne muffiny z ziarnami to szybka do zrobienia przekąska nadająca się zarówno na śniadanie jak i lunch. Zdrowe, z ziarnami w środku i z dodatkiem kukurydzianej kaszki (można zastąpić kaszą manną) smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę je lekko ciepłe, więc nawet dwudniowe podgrzewam przed zjedzeniem w mikrofalówce - są jak świeże.
225 g maki samorosnacej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli
40 g polenty lub mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki suszonych ziół
60 g ziaren słonecznika lub dyni, lub mieszanka tych ziaren
1 łyżka ziaren sezamowych, plus 2 łyżeczki
sól i świeżo zmielony pieprze do smaku
1 jajko, roztrzepane
2 1/2 łyżki oleju z oliwek
150 ml mleka
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin, wykładamy ją papilotkami lub natłuszczamy.
Mąkę, polentę, proszek do pieczenia, suszone ziła, ziarna słonecznika i dyni oraz 1 łyżkę ziaren sezamowych umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej misce lub w dzbanku, mieszamy jajo, olej z oliwek i mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko, do połączenia składników.
Przekładamy łyżką masę do foremek i posypujemy 2 łyżeczkami ziaren sezamowych. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy w foremkach przez 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i podajemy.
Inspiracja z książki "Muffins Galore" C. Atkinson
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/06/muffiny-z-ziarnami.html