ßßß Cookit - przepis na Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

nazwa

Wykonanie

Szybki, smaczny, korzenny piernik, z dodatkiem śliwkowych powideł zamiast miodu. Piernik nie musi "dojrzewać", gotowy do spożycia natychmiast, dobry również po kilku dniach. Ten bardzo wilgotny piernik z powidłami będzie idealny nie tylko jako codzienne ciasto, ale również na bardziej uroczyste okazje. Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać dowolna polewą czekoladową.
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
125 g masła, rozpuszczonego
1 jajko
250 g powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki przyprawy do pierników (mixed spice)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową 30 na 12 cm.
Jajko ubieramy z cukrem aż powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy stopniowo stopione masło i powidła oraz resztę składników. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 50 minut. Studzimy w foremce.
Lekko zmieniony przepis z broszurki z cyklu Lubię gotować 12/99
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/12/piernik-z-powidami.html