Wykonanie
Szybki, smaczny, korzenny piernik, z dodatkiem
śliwkowych powideł zamiast
miodu. Piernik nie musi "dojrzewać", gotowy do spożycia natychmiast, dobry również po kilku dniach. Ten bardzo wilgotny piernik z powidłami będzie idealny nie tylko jako codzienne ciasto, ale również na bardziej uroczyste okazje. Piernik można posypać
cukrem pudrem lub polać dowolna
polewą czekoladową.

2 szklanki
maki1 szklanka
cukru125 g
masła, rozpuszczonego1
jajko250 g
powideł śliwkowych1 szklanka
mleka3 łyżeczki
kakao3 łyżeczki
przyprawy do pierników (mixed spice)1 łyżeczka
sody oczyszczonejPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową 30 na 12 cm.
Jajko ubieramy z
cukrem aż powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy stopniowo stopione
masło i powidła oraz resztę składników. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 50 minut. Studzimy w foremce.

Lekko zmieniony przepis z broszurki z cyklu Lubię gotować 12/99