Wykonanie
Jajecznica to bez wątpienia jedno z moich ulubionych śniadań. Zjem i lubię pod każdą postacią, od najprostszej, bez
cebuli, lekko ściętej, ale sowicie przyprawionej
pieprzem, poprzez jajecznicę z
cebulką, ze
szczypiorkiem, z
pieczarkami, na
boczku, aż do bardziej skomplikowanych wersji. Dzisiejsza jajecznica to
bardziej pikantna wersja, z dodatkiem
płatków chilli,
pieczarek i
czerwonej papryki. Równie pyszna jak pozostałe.

2
cebule dymki, pokrojone w kostkę2
pieczarki, pokrojone w ćwiartkipół
czerwonej papryki, pokrojonej w kostkęszczypta
chilli w płatkach2 łyżki
masła4
jajka2 łyżki zielonej
pietruszki, posiekanej
sól i świeżo zmielony
kolorowy pieprz do smaku
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy
cebulę,
pieczarki,
paprykę i
chilli w płatkach i smażymy ok 5 minut. Wbijamy
jajka i bardzo krótko smażymy, mieszając, do momentu, aż
jajka zaczną się ścinać. Wyłączamy gaz, doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy natychmiast posypane
natką pietruszki.