Wykonanie
Brownies. Na przykład takie jak dzisiejsze brownies z
orzechami i
żurawiną . Nie trzeba o nich dużo pisać. Koniecznie trzeba spróbować. A kto spróbuje już raz, ten najpewniej nie poprzestanie. Tak jak ja. Mogłabym je piec i piec. Bo łatwe, szybkie i pyszne. Pod ręką mam zawsze kilka tabliczek ciemnej
czekolady. Na wypadek, gdyby przyszła mi ochota na coś ekstremalnie
czekoladowego i pysznego. Dodatek
orzechów włoskich i
żurawiny sprawia, że z trudem przychodzi nam poprzestanie na jednym kawałku.
180 g
masła, miękkiego200 g ciemnej
czekolady3 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii250 g drobnego
cukru115 g
mąkiszczypta
soli100 g
orzechów włoskich50 g
suszonej żurawinyPiekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 23 na 23 cm.
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy
jajka z
cukrem i ekstraktem
wanilii. Lekko ostudzoną
czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy
mąkę,
orzechy i
żurawinę. Mieszamy i wykładamy do foremki. Pieczemy ok 25 minut.Na podstawie przepisu Nigelli z książki "How to be a domestic goddess"