Wykonanie
Bananowych ciast ciąg dalszy. Tym razem ciasto
bananowe z dodatkiem
maku . Co prawda
maku jest w nim bardzo malutko, więc nazwa trochę na wyrost, ale można go wyczuć. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował
bananowych wypieków to zachęcam do spróbowania. Ciasta
bananowe, tak jak i to
bananowe z
makiem są szybkie i smaczne.Przepis z książki Eric Lanlard "
Home bake"

125 g
masła, miękkiego175 g
brązowego cukru2
jajka300 g
mąki1 łyżeczka
sody150 g
mleka3 średnie, bardzo dojrzałe
banany, obrane i rozgniecione1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
maku75 g
orzechów włoskich, pokrojonych50 g suszonych
bananów(ja nie dodałam)Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy keksówkę o wymiarach 25 na 11 cm
Masło i
cukier ucieramy, aż będą gładkie. Dodajemy po jednym
jajku, dokładnie ucierając. Dodajemy połowę przesianej
mąki i
sodę, dobrze mieszamy. Dodajemy
mleko i pozostałą
mąkę. Mieszamy.Dodajemy
banany, ekstrakt z
wanilii,
mak i
orzechy. Masę wkładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Ewentualnie układamy suszone
banany na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę.