Wykonanie
Nie piekłam nigdy sernika krakowskiego, ale bardzo podobny sernik piekła moja babcia. Z prawdziwego domowego
sera, z charakterystyczną kratką z ciasta, zawsze z
aromatem arakowym. Z wielka ochotą przystąpiłam więc do jego upieczenia, bo zazwyczaj królują u mnie serniki wiedeńskie. Sernik krakowski jest bardzo dobry, a odrobina ciasta wcale mu nie przeszkadza.Sernik krakowski to moja ostatnia propozycja w kończącej się dzisiaj akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.plPrzepis z broszurki z cyklu "Lubię gotować"
Ciasto:300 g
mąki10 łyżek
cukru8 łyżek
masła2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniasólMasa serowa:750 g
tłustego sera twarogowego300 g
cukru4
jajka150 g
rodzynek2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy(16 g)3 łyżki
skórki pomarańczowej smażonej w cukrze3 łyżki kwaśnej
śmietany 30%Przygotowanie ciasta:
jajka ucieramy z
cukrem, dodajemy połowę
mąki, szczyptę
soli,
proszek do pieczenia i dalej ucieramy na gładką mas.
Masło drobno siekamy z pozostałą
mąką, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy i wyrabiamy sprężyste ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno i boki prostokątnej blachy do pieczenia. Resztę ciasta schować do lodówki.Przygotowanie masy serowej:
białka ubijamy na sztywną piane.
Rodzynki myjemy i osączamy.
Ser mielemy lub przecieramy przez sito. Wlewamy do niego
śmietanę i ucierając stopniowo dodajemy:
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy i
mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodajemy pianę,
rodzynki,
skórkę pomarańczową i mieszamy.Masę
serową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich na wierzchu kratkę. Sernik pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Można polukrować.