ßßß Cookit - przepis na Sernik krakowski

Sernik krakowski

nazwa

Wykonanie

Nie piekłam nigdy sernika krakowskiego, ale bardzo podobny sernik piekła moja babcia. Z prawdziwego domowego sera, z charakterystyczną kratką z ciasta, zawsze z aromatem arakowym. Z wielka ochotą przystąpiłam więc do jego upieczenia, bo zazwyczaj królują u mnie serniki wiedeńskie. Sernik krakowski jest bardzo dobry, a odrobina ciasta wcale mu nie przeszkadza.
Sernik krakowski to moja ostatnia propozycja w kończącej się dzisiaj akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl
Przepis z broszurki z cyklu "Lubię gotować"
Ciasto:
300 g mąki
10 łyżek cukru
8 łyżek masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Masa serowa:
750 g tłustego sera twarogowego
300 g cukru
4 jajka
150 g rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy(16 g)
3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
3 łyżki kwaśnej śmietany 30%
Przygotowanie ciasta: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dalej ucieramy na gładką mas. Masło drobno siekamy z pozostałą mąką, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy i wyrabiamy sprężyste ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno i boki prostokątnej blachy do pieczenia. Resztę ciasta schować do lodówki.
Przygotowanie masy serowej: białka ubijamy na sztywną piane. Rodzynki myjemy i osączamy. Ser mielemy lub przecieramy przez sito. Wlewamy do niego śmietanę i ucierając stopniowo dodajemy: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodajemy pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.
Masę serową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich na wierzchu kratkę. Sernik pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Można polukrować.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/11/sernik-krakowski.html