ßßß
350 g rabarbaru, pokrojonego w słupki długości 4 cm200 g drobnego cukru trzcinowego(golden caster)starta skórka i sok z 1/2 małej pomarańczy140 g miękkiego masła2 jajka, roztrzepane1/2 łyżeczki proszku do pieczenia85 g mąki ze środkiem spulchniającym100 g mielonych migdałówNa posypkę:25 g masła, rozpuszczonego25 g cukru light muscovadostarta skórka z 1/2 małej pomarańczy50 g migdałów(płatków migdałowych)cukier puder do posypaniaRabarbar mieszamy z 50 g cukru i skórką pomarańczową. Odstawiamy na 1 godzinę, mieszając raz lub dwa razy.Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.Ucieramy masło z pozostałym cukrem(150 g). Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę i mielone migdały. Delikatnie, krótko ubijamy. Mieszamy z sokiem pomarańczowym i wykładamy do foremki wygładzając wierzch.Rabarbar odcedzamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy 25 minut. W międzyczasie łączmy masło, cukier, skórkę i migdały.Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Na wierzch wykładamy posypkę i pieczemy kolejne 15-25 minut.Studzimy w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Posypujemy cukrem pudrem.Przepis z książki GoodFood " The Collection "