ßßß Cookit - przepis na Ciasto agrestowo-pomarańczowo-migdałowe

Ciasto agrestowo-pomarańczowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne moje agrestowe ciasto . Jak już wspomniałam, zostałam obdarzona pojemnikiem agrestu. Ponieważ kompletnie nie nadawał się do jedzenia na surowo, czego ogromnie żałuję,całość wykorzystałam do wypieków. Do tego drugiego ciasta, agrest zdążył leżąc w lodówce lekko zmięknąć, więc nie omieszkałam spróbować kilku surowych kuleczek. A ciasto jest dość podobne do ciasta agrestowego-migdałowego . Zawiera bowiem również mielone migdały a różni je dodatek pomarańczowego akcentu. Oba ciasta są jednakowo smaczne i bardzo szybko zostały zjedzone.
200 g masła lekko solonego, miękkiego(dałam niesolone)
100 g mąki ze środkiem spulchniającym
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g drobnego cukru, plus 2 łyżeczki do dekoracji
drobno starta skórka z jednej dużej pomarańczy
2 duże jajka
100 g mielonych migdałów
175 g agrestu, bez korzonków i ogonków
25 g cukru muscovado, jasnego
50 g migdałów bez skórki(dałam płatki migdałowe)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 23 cm.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i odstawiamy.
175 g masła ubijamy aż nabierze kremowej konsystencji. Dodajemy cukier i połowę skórki pomarańczowej i ubijamy do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i kopiastej łyżce mielonych migdałów. Delikatnie mieszamy z pozostałymi mielonymi migdałami i mąką.
Ciasto przenosimy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy 20 minut, po czym delikatnie wysuwamy z piekarnika i układamy agrest. Pieczemy kolejne 10 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło(pozostałe 25 g). Mieszamy z cukrem muscovado, pozostałą skórką pomarańczową i migdałami(płatkami). Ostrożnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzch wykładamy tą posypkę. Pieczemy jeszcze dodatkowe 15 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce. Wyjmujemy na kratkę i lekko posypujemy drobnym cukrem.
Przepis przetłumaczyłam z tej strony.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/07/ciasto-agrestowo-pomaranczowo-migdaowe.html