ßßß
200 g masła lekko solonego, miękkiego(dałam niesolone)100 g mąki ze środkiem spulchniającym1/2 łyżeczki proszku do pieczenia175 g drobnego cukru, plus 2 łyżeczki do dekoracjidrobno starta skórka z jednej dużej pomarańczy2 duże jajka100 g mielonych migdałów175 g agrestu, bez korzonków i ogonków25 g cukru muscovado, jasnego50 g migdałów bez skórki(dałam płatki migdałowe)Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 23 cm.Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i odstawiamy.175 g masła ubijamy aż nabierze kremowej konsystencji. Dodajemy cukier i połowę skórki pomarańczowej i ubijamy do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i kopiastej łyżce mielonych migdałów. Delikatnie mieszamy z pozostałymi mielonymi migdałami i mąką.Ciasto przenosimy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy 20 minut, po czym delikatnie wysuwamy z piekarnika i układamy agrest. Pieczemy kolejne 10 minut.W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło(pozostałe 25 g). Mieszamy z cukrem muscovado, pozostałą skórką pomarańczową i migdałami(płatkami). Ostrożnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzch wykładamy tą posypkę. Pieczemy jeszcze dodatkowe 15 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce. Wyjmujemy na kratkę i lekko posypujemy drobnym cukrem.Przepis przetłumaczyłam z tej strony.