Wykonanie
            
Wcześniej już upiekłam kilka ciast z 
rabarbarem, ale to jest zdecydowanie najlepsze. Stosunek 
rabarbaru do ilości ciasta jest idealny. Wilgotne 
migdałowe ciasto bardzo dobrze komponuje się z kwaskowym 
rabarbarem. W dodatku przygotowuje się je wyjątkowo szybko.Przepis wyszperałam tutaj .Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:150 g 
masła, w temp. pokojowej150 g 
brązowego cukru + 2 łyżki2 średnie 
jajka200 g mielonych 
migdałówskórka starta z 1 
pomarańczy, uprzednio sparzonej100 g 
mąki1 łyżeczka 
proszku do pieczenia400 g 
rabarbaru, pokrojonego na 4-cm kawałki2 łyżki 
płatków migdałowychPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem.
Masło i 
cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać 
jajka, jedno po drugim. Następnie wmieszać mielone 
migdały oraz 
skórkę pomarańczową. Przesiać 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Ciasto będzie gęste.Połowę masy przełożyć do formy, równomiernie rozsmarować. Ułożyć połowę 
rabarbaru, zachowując odstęp od brzegów formy. Posypać jedną łyżką 
brązowego cukru. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch i ułożyć resztę 
rabarbaru tworząc okrąg (nie dociskać 
rabarbaru do brzegów formy). Posypać łyżką 
cukru oraz 
płatkami migdałowymi.Piec przez 1 godzinę, aż się zezłoci. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: