Wykonanie

Wcześniej już upiekłam kilka ciast z
rabarbarem, ale to jest zdecydowanie najlepsze. Stosunek
rabarbaru do ilości ciasta jest idealny. Wilgotne
migdałowe ciasto bardzo dobrze komponuje się z kwaskowym
rabarbarem. W dodatku przygotowuje się je wyjątkowo szybko.Przepis wyszperałam tutaj .Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:150 g
masła, w temp. pokojowej150 g
brązowego cukru + 2 łyżki2 średnie
jajka200 g mielonych
migdałówskórka starta z 1
pomarańczy, uprzednio sparzonej100 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia400 g
rabarbaru, pokrojonego na 4-cm kawałki2 łyżki
płatków migdałowychPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem.
Masło i
cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać
jajka, jedno po drugim. Następnie wmieszać mielone
migdały oraz
skórkę pomarańczową. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Ciasto będzie gęste.Połowę masy przełożyć do formy, równomiernie rozsmarować. Ułożyć połowę
rabarbaru, zachowując odstęp od brzegów formy. Posypać jedną łyżką
brązowego cukru. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch i ułożyć resztę
rabarbaru tworząc okrąg (nie dociskać
rabarbaru do brzegów formy). Posypać łyżką
cukru oraz
płatkami migdałowymi.Piec przez 1 godzinę, aż się zezłoci. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: