ßßß Cookit - przepis na Karaibski chlebek bananowy

Karaibski chlebek bananowy

nazwa

Wykonanie

Ciasta bananowe jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zarówno dwukolorowe bananowe jak i czekoladowe z kruszonką okazały się być rewelacyjnymi w smaku i konsystencji. Tak było i tym razem. Ten bananowy chlebek jest mega wilgotny i super smaczny. Gałka muszkatołowa dodaje mu nieco egzotycznego charakteru i pięknego koloru, a grubo pokrojone kawałki orzechów sprawiają, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. Polecam.
2 banany
2 łyżki miodu
200 g mąki ze środkiem spulchniającym
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
150 g masła, miękkiego
175 g jasnego cukru brązowego(soft light brown)
2 jajka, ubite
50 g orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą keksówkę (na 450 g)
Banany rozgniatamy w misce z miodem. Do oddzielnej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Dodajemy banany, mąkę oraz orzechy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy 50-60 minut(polecam sprawdzenie patyczkiem środek ciasta)
Studzimy w foremce przez 10 minut, po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Homemade baking" i dodaję go do akcji " Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/05/karaibski-chlebek-bananowy.html