Wykonanie
200 g
ryżu arborio250 g
mrożonego szpinaku3 średnie lub 2 duże
jajka1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku4 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
oliwy2 łyżki
masła + dodatkowo do posmarowania formy1 kulka
mozarellisólpieprz½ łyżeczki
gałki muszkatołowej
Porcja dla 2–3 osóbBezglutenowyZawiera:
JajaNabiał1. Rozgrzej łyżkę
oliwy w rondlu i przełóż do niego
szpinak. Trzymaj na ogniu około 10–13 minut, od czasu do czasu mieszając. Po rozmrożeniu przełóż go na sitko i odciśnij z niego jak najwięcej
wody. 2. Ugotuj
ryż w osolonej wodzie. Powinien być al dente. 3. Podsmaż drobno pokrojoną
cebulę na łyżce
oliwy z oliwek, aż się zarumieni. 4. Przełóż ugotowany
ryż do miski, dodaj starty
parmezan,
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz. Dobrze wymieszaj. Odłóż ⅓ część
ryżu do przykrycia zapiekanki na końcu. 5. Do pozostałej części dodaj
szpinak,
cebulę i
masło. Wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby dodatkowo dopraw
solą i
pieprzem. 6. Po wymieszaniu dodaj do masy roztrzepane
jajka, zostawiając trochę dla odłożonej części
ryżu. Dokładnie wymieszaj. 7. Naczynie do zapiekania wysmaruj
masłem, przełóż do niej połowę masy ze
szpinakiem, następnie pokrojoną kulkę
mozarelli, znów pozostałą część masy ze
szpinakiem i odłożoną porcję
ryżu wymieszaną z
jajkiem. 8. Zapiekaj 25 minut w temperaturze 200˚C.
Mozarellę możesz zamienić na
ser feta, ale pamiętaj, by do potrawy dodać odpowiednio mniej
soli.

Arancini z
ciecierzycą