Wykonanie
200 ml
mleka1 łyżeczka
mąki kukurydzianej2 łyżki
cukru (1 łyżkę możesz zastąpić
cukrem z
wanilią)50 g
gorzkiej czekolady najlepiej min. 70%
kakao (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)Opcjonalne dodatki
cynamon, szczypta
chilli, ziarenka z laski
wanilli lub
kakao
przepis na 2 małe filiżankiBezglutenowyZawiera:
CukierNabiałCudownie gęsta, gorąca i aromatyczna. Zależnie od nastroju
pije ją z różnymi dodatkami lub po prostu samą. Dodatkową zaletą jest brak
śmietanki kremówki. Dla mnie ideał ;-)1. Odlej ¼ szklanki
mleka i wymieszaj dokładnie z
mąką kukurydzianą (upewnij się, że nie ma żadnych grudek). 2. Resztę
mleka zagotuj w garnuszku z
cukrem. 3. Kiedy zacznie się gotować, dolej wymieszane
mleko z
mąką. Ponownie zagotuj mieszając trzepaczką. 4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do umiarkowanego i wrzuć połamaną na małe kawałki
czekoladę. 5. Gotuj około 8 minut, nie przestając mieszać trzepaczką.
Czekolada w tym czasie zgęstnieje. Podawaj od razu w niewielkich filiżankach.Jeśli masz ochotę zrobić gorącą
czekoladę z wymienionymi dodatkami, dorzuć korę
cynamonu,
chilli, ziarenka z
wanilii lub łyżeczkę
kakao razem z połamaną
czekoladą.Możesz również posypać gotową
czekoladę np. ziarenkami
wanilii tuż przed podaniem.



Wegetariańska
fasolka po bretońskuCiasto
ryżowe bez
mąki