Dziś przepis dla niecierpliwych:) Przepyszne makoweślimaki, które z powodzeniem mogą zastąpić makowca, a co najważniejsze: robi się je tak szybko, że można przygotować je w czasie gotowania wody na herbatę i serwować gorące, prosto z piekarnika!:)Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1/2 puszki masy makowej1 jajkogarść rodzynekłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżki miodugarść posiekanych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich)Ciasto francuskie rozwijamy. Nakładamy na nie masę makową i dokładnie ją rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy w rulon. Kroimy na plastry. Powstałe "ślimaki" smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem cukru z wanilią.Orzechy z dodatkiem miodu karmelizujemy na rozgrzanej, suchej patelni. Posypujemy nimi "ślimaki". W każdego "ślimaka" wtykamy po jednej rodzynce.Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 st. C piekarniku przez ok. 15-20 min.(aż ciastka urosną i ładnie się zarumienią).Wystudzone "ślimaki" można oprószyć cukrem z wanilią.Podajemy z herbatą lub kawą. Na ciepło lub zimno.Ciasto francuskie warto zawsze mieć w lodówce - można z niego wyczarować mnóstwo "awaryjnych" dań, np. dla niespodziewanych gości:)Dobrych świątecznych przygotowań:)Biedronka