ßßß Cookit - przepis na Zupa z porów

Zupa z porów

nazwa

Wykonanie

Dziś trafiłam w sklepie na młode pory – musiałam więc zrobić tę zupę
To chyba jej najprostrza, najlżejsza wersja spośród zup porowych. Oczywiście można dodać na koniec serek topiony, bądź mleko, śmietanę. Pory i ziemniaki można najpierw podsmazyć z czosnnkiem na oliwie, dodać cebulę. Ja wybrałam wersję podstawową i nie żałuję – jest pyszna!
Przepis pochodzi z książki „Rok w kuchni – wiosna/lato”
Składniki :
5 długich porów
3 średnie ziemniaki
2 , 5 l rosołu (może być z kostki)
sól, pieprz
10 grubych plastrów twardego żółtego sera,
10 kromek bułki paryskiej,
zioła prowansalskie do posypania (ja dałam oregano)
Wykonanie :
Umyte i oczyszczone pory kroimy w plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, trochę studzimy i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, podgrzewamy. Ser ukladamy na bułce, posypujemy ziołami i zapiekamy w piekarniku. Podgrzaną zupę podajemy w miseczkach, a grzanki na oddzielnym talerzyku. Ewentualnie można grzankę połozyć na dnie miseczki i zalać zupą
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=176