ßßß
Na 8 bułeczek:15 g świeżych drożdży90 ml ciepłej wody3 łyżki ciepłego mleka + do posmarowania bułek1/2 łyżki cukru250 g mąki pszennej zwykłej2 łyżki kakao1 łyżeczka soli50 g wiórków gorzkiej czekolady3 łyżki masła+ser owczysalami lub saucisson sec
Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut, aż zaczną bąbelkować.Mąkę, kakao, sól i wiórki czekolady połączyć i razem dokładnie wymieszać.Masło rozpuścić, dodać do mieszanki z mąką, bardzo dokładnie wymieszać.Rozpuszczone drożdże dodać do reszty składników. Całość dokładnie ugnieść, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować bułeczkę.Formę do muffinów wysmarować masłem, do każdego wgłębienia włożyć uformowaną bułeczkę.Piec 15 - 20 minut.Podawać z serem owczym i salami lub kiełbasą typu saucisson sec.