ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe bułeczki z serem owczym i salami

Czekoladowe bułeczki z serem owczym i salami

nazwa

Wykonanie

Z okazji wczorajszego święta czekolady niebanalny pomysł na jej wykorzystanie.
Przepis na tę nowojorską przekąskę pochodzi z tej książki . Ja jednak uprościłam przygotowanie ciasta, a ser robiola zastąpiłam serem owczym. Fantastyczne połączenie smaków słodki - słony.
Na 8 bułeczek:
15 g świeżych drożdży
90 ml ciepłej wody
3 łyżki ciepłego mleka + do posmarowania bułek
1/2 łyżki cukru
250 g mąki pszennej zwykłej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka soli
50 g wiórków gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
+
ser owczy
salami lub saucisson sec
Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut, aż zaczną bąbelkować.
Mąkę, kakao, sól i wiórki czekolady połączyć i razem dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić, dodać do mieszanki z mąką, bardzo dokładnie wymieszać.
Rozpuszczone drożdże dodać do reszty składników. Całość dokładnie ugnieść, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować bułeczkę.
Formę do muffinów wysmarować masłem, do każdego wgłębienia włożyć uformowaną bułeczkę.
Piec 15 - 20 minut.
Podawać z serem owczym i salami lub kiełbasą typu saucisson sec.
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2012/04/czekoladowe-bueczki-z-serem-owczym-i.html