Wykonanie
Z okazji wczorajszego święta
czekolady niebanalny pomysł na jej wykorzystanie.Przepis na tę nowojorską przekąskę pochodzi z tej książki . Ja jednak uprościłam przygotowanie ciasta, a
ser robiola zastąpiłam
serem owczym. Fantastyczne połączenie smaków słodki - słony.

Na 8 bułeczek:15 g świeżych
drożdży90 ml ciepłej
wody3 łyżki ciepłego
mleka + do posmarowania
bułek1/2 łyżki
cukru250 g
mąki pszennej zwykłej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
soli50 g wiórków
gorzkiej czekolady3 łyżki
masła+
ser owczysalami lub saucisson sec
Drożdże rozpuścić w wodzie z
mlekiem i
cukrem. Odstawić na 15 minut, aż zaczną bąbelkować.
Mąkę,
kakao,
sól i wiórki
czekolady połączyć i razem dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić, dodać do mieszanki z
mąką, bardzo dokładnie wymieszać.Rozpuszczone
drożdże dodać do reszty składników. Całość dokładnie ugnieść, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować bułeczkę.Formę do muffinów wysmarować
masłem, do każdego wgłębienia włożyć uformowaną bułeczkę.Piec 15 - 20 minut.Podawać z
serem owczym i
salami lub
kiełbasą typu saucisson sec.