Wykonanie
Mini muffinki – drobiazgi na jeden kęs.
Banan i
orzechy – przepyszne połączenie.źródło
Składniki :15 dag
mąki,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,5 dag
masła lub
margaryny,17,5 dag
cukru pudru,1
jajko,1 łyżeczka esencji waniliowej,3 średniej wielkości
banany (rozgniecione na miazgę),5 dag posiekanych
orzechów (włoskich, pekan lub laskowych do wyboru),75 ml
mleka.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C.
Mąkę przesiać do salaterki. Dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Mikserem utrzeć
masło z
cukrem na jasny krem. Wbić
jajko, dodać esencję
waniliową i dalej ucierać. Dodać rozgniecione
banany i utrzeć z masą na gładkie ciasto. Dodać posiekane
orzechy. Mikserem na niewielkich obrotach ucierać masę, dosypując powoli
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
mleko. Ciasto nałożyć do foremek. Piec 20-25 minut. Włożony do ciasta drewniany patyczek powinien wyjść suchy. Wyjąć z piekarnika o zostawić w foremkach do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wyjąć z foremek i poczekać 20 minut.