ßßß
Składniki :15 dag mąki,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,5 dag masła lub margaryny,17,5 dag cukru pudru,1 jajko,1 łyżeczka esencji waniliowej,3 średniej wielkości banany (rozgniecione na miazgę),5 dag posiekanych orzechów (włoskich, pekan lub laskowych do wyboru),75 ml mleka.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C. Mąkę przesiać do salaterki. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Mikserem utrzeć masło z cukrem na jasny krem. Wbić jajko, dodać esencję waniliową i dalej ucierać. Dodać rozgniecione banany i utrzeć z masą na gładkie ciasto. Dodać posiekane orzechy. Mikserem na niewielkich obrotach ucierać masę, dosypując powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto nałożyć do foremek. Piec 20-25 minut. Włożony do ciasta drewniany patyczek powinien wyjść suchy. Wyjąć z piekarnika o zostawić w foremkach do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wyjąć z foremek i poczekać 20 minut.