ßßß Cookit - przepis na Crumpets – domowe racuszki cynamonowo-cytrynowe z malinami i miodem

Crumpets – domowe racuszki cynamonowo-cytrynowe z malinami i miodem

nazwa

Wykonanie

Przepis Jamiego Olivera z miesięcznika „Kuchnia” n 7-2010. Kiedy zaczęłam je przygotowywać uderzyła mnie ilość soli i zaczęłam mieć wątpliwości czy one będą zjadalne. Ale byłam w połowie drogi i nie było sensu rezygnować. Placuszki usmażyłam i okazało się, że tej soli nie czuć – zjadłam je posypane cukrem z cynamonem (nie mogę jeść produktów mlecznych). Całość została przetestowana na domownikach i okrzyknięta pychotą. Ciasto jest dość kleiste i ciągnące przez co źle się nabiera na łyżkę – ale ostatecznie jakoś się udaje 😉
Składniki : na racuszki
500 g mąki pszennej chlebowej,
1 łyżeczka drobnego cukru,
1 saszetka (7 g) drożdży instant,
szczypta sody oczyszczonej,
2 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (ja dałam całą łyżeczkę). na krem serowy
250 g ricotty,
skórka otarta z 1 cytryny (umytej i sparzonej),
2 łyżki miodu + trochę do skropienia racuszków,
3 duże garści malin,
olej.
Wykonanie :
Umieścić składniki ciasta w misie malaksera. Wlać 600 ml letniej wody. Zmiksować składniki na gładkie, luźne ciasto. Odstawić na 10 minut, aby wyrosło. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przygotować krem. Włożyć do miski ricottę, skórkę z cytryny oraz miód i ubić na lekką, puszystą masę. Do drugiej miseczki wrzucić połowę malin i rozgnieść widelcem, a następnie dodać do ricotty i wymieszać niezbyt dokładnie, tak żeby uzyskać efekt różowego „marmurka”.
Zacząć smażenie. Wysmarować oliwą dno patelni teflonowej i metalowej obręczy (ja użyłam silikonowych foremek do jajek sadzonych). Rozgrzać na średnim ogniu patelnię, ustawić na dnie obręcze, a kiedy będą gorące, nałożyć do każdej z nich kilka łyżek ciasta, tak aby warstwa miała około 1 cm wysokości. Zmniejszyć ogień i smażyć powolutku przez 15 minut, do czasu aż pękające bąbelki powietrza utworzą na powierzchni racuszków charakterystyczne wgłębienia. Sprawdzać, czy patelnia nie jest zbyt gorąca, bo inaczej racuszki się przypalą. Po około 15 minutach odwrócić je, chwytając obręcze szczypcami. Smażyć jeszcze przez 5 do 10 minut.
Podawać na ciepło, z solidną warstwą kremu serowego. Skropić odrobiną miodu, a obok umieścić garstkę malin.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1080