Wykonanie
Ostatni rzut na taśmę jeśli chodzi o grill – nie wiadomo czy będzie jeszcze okazja. Sprawdzony i bardzo udany przepis na
krewetki z grilla z książki „ Barbecue. Podstawowe rodzaje grillowania „. W książce zresztą mnóstwo świetnych przepisów na grill. Z ręką na
sercu stwierdzam, że to najlepsze
krewetki jakie
jadłam do tej
pory!
Składniki :4 porcje6
cebulek dymek,400 ml
mleka kokosowego,drobno starta skórka i sok z 1
limonki,4 łyżki
kolendry, drobno posiekanej (plus trochę do przybrania),2 łyżki
oleju kukurydzianego lub
słonecznikowego,
pieprz,
sól.650 g mrożonych dużych
krewetek,cząstki
cytryny do przybrania.Wykonanie :
Cebulki drobno posiekać, przełożyć do dużego płytkiego naczynia. Dodać
mleko kokosowe, skórkę i
sok z limonki,
kolendrę i
olej.Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku
pieprzem (ja dodaję jeszcze
sól). Dodać
krewetki, dobrze wymieszać, aby całe pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą. Marynować w lodówce do 1 godziny.Rozpalić grill. Osączyć
krewetki, zachowując marynatę. Nadziać
krewetki na 8 metalowych szpikulców.grillować w średniej temperaturze 8 minut, aż
krewetki zróżowieją i lekko się przyrumienią. W czasie grillowania często obracać i smarować marynatą. Natychmiast podawać przybrane cząstkami
cytryny i posiekaną
kolendrą.