ßßß Cookit - przepis na Kokosowe krewetki z kolendrą (z grilla)

Kokosowe krewetki z kolendrą (z grilla)

nazwa

Wykonanie

Ostatni rzut na taśmę jeśli chodzi o grill – nie wiadomo czy będzie jeszcze okazja. Sprawdzony i bardzo udany przepis na krewetki z grilla z książki „ Barbecue. Podstawowe rodzaje grillowania „. W książce zresztą mnóstwo świetnych przepisów na grill. Z ręką na sercu stwierdzam, że to najlepsze krewetki jakie jadłam do tej pory!
Składniki :
4 porcje
6 cebulek dymek,
400 ml mleka kokosowego,
drobno starta skórka i sok z 1 limonki,
4 łyżki kolendry, drobno posiekanej (plus trochę do przybrania),
2 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego,
pieprz, sól.
650 g mrożonych dużych krewetek,
cząstki cytryny do przybrania.
Wykonanie :
Cebulki drobno posiekać, przełożyć do dużego płytkiego naczynia. Dodać mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki, kolendrę i olej.
Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem (ja dodaję jeszcze sól). Dodać krewetki, dobrze wymieszać, aby całe pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą. Marynować w lodówce do 1 godziny.
Rozpalić grill. Osączyć krewetki, zachowując marynatę. Nadziać krewetki na 8 metalowych szpikulców.
grillować w średniej temperaturze 8 minut, aż krewetki zróżowieją i lekko się przyrumienią. W czasie grillowania często obracać i smarować marynatą. Natychmiast podawać przybrane cząstkami cytryny i posiekaną kolendrą.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2234