ßßß
Składniki :4 porcje6 cebulek dymek,400 ml mleka kokosowego,drobno starta skórka i sok z 1 limonki,4 łyżki kolendry, drobno posiekanej (plus trochę do przybrania),2 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego,pieprz, sól.650 g mrożonych dużych krewetek,cząstki cytryny do przybrania.Wykonanie :Cebulki drobno posiekać, przełożyć do dużego płytkiego naczynia. Dodać mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki, kolendrę i olej.Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem (ja dodaję jeszcze sól). Dodać krewetki, dobrze wymieszać, aby całe pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą. Marynować w lodówce do 1 godziny.Rozpalić grill. Osączyć krewetki, zachowując marynatę. Nadziać krewetki na 8 metalowych szpikulców.grillować w średniej temperaturze 8 minut, aż krewetki zróżowieją i lekko się przyrumienią. W czasie grillowania często obracać i smarować marynatą. Natychmiast podawać przybrane cząstkami cytryny i posiekaną kolendrą.