Wykonanie
Przepis znaleziony i zmodyfikowany ze strony Marthy Stewart. Miałam problem jak przetłumaczyc nazwę
ciasteczek – korzenne czy pikantne – po spróbowaniiu wybrałam to pierwsze. Następnym razem zamiast
pieprzu dodam
chilli. Na stronie można zobaczyć jak
ciastka przygotowuje sama
Marta. Do przepisu wprowadziłam kilka modyfikacji. W oryginale te
ciasteczka przekładane są
bitą śmietaną, ale uznałam, że same
ciasteczka są na tyle urocze, że obejdą się bez dodatków.Na początku miałam problemy podczas pracy z
ciastem.
Marta pisze o tym, żeby trzymać je co najmniej 1 godzinę w lodówce, ale ciasto było na tyle miękkie, że musiałam je trzymać pół godziny w zamrażarce. Trzeba również używać sporo
mąki do podsypywania. Warto się pomęczyć moim zdaniem aby otrzymać taki efekt :D.Po wyjęciu z piekarnika trzeba zaczekać aż
ciastka całkowicie wystygną i dopiero wtedy zdejomwać je delikatnie z blachy.A tutaj inne pomysły na walentynkowe łasuchowanie:Bułeczki-serduszka
drożdżowe z
cynamonemWalentynkowe ciasto z
wiśniamiWalentynkowe
kardamonowe serduszka

Składniki :1,5 szklanki
mąki plus
mąka do podsypywania,3/4 szklanki niesłodzonego
kakao,1/4 łyżeczki
soli,1/4 łyżeczki mielonego
pieprzu (następnym razem użyję
chilli),1 łyżka i 1 łyżeczka
espresso,1/2 łyżeczki
cynamonu,3/4 szklanki
masła (dałam 165g),1 szklanka
cukru,1 duże
jajko,1 łyżka
mleka,1,5 łyżeczki
aromatu waniliowego.Wykonanie :W
miesce zmieszać
mąkę,
kakao,
sól,
pieprz,
cynamon i
espresso. Odstawić.W osobnej misce wymieszać z pomocą miksera dokładnie miękkie
masło z
cukrem (około 3 minut). Dodać
jajko,
zapach waniliowy oraz
mleko. Następnie dodać mieszankę z pierwszej miski. Dokładnie zmiksować. Podzielić ciasto na połowę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki (w moim przypadku do zamrażalnika na 30 minut). Po tym czasie wyjąć i rozwałkowac podsypując obficie
mąką. Wycinać kształty i układac na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 10 minut.
