ßßß
Składniki :120 ml oleju,240 g mąki,60 g kakao,1 łyżeczka sody oczyszczonej,½ łyżeczki proszku do pieczenia,½ łyżeczki soli morskiej,3 duże jajka,150 g cukru pudru,1 łyżka kawy rozpuszczalnej,350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką),tabliczka czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wg uznania), posiekana,Orzechy (wedle uznania).Wykonanie :W dużej misce mieszam mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól. W oddzielnej misce mieszam dokładnie olej i cukier puder, dodaję kawę i jajka i dalej miksuję.Do masy jajecznej wsypuję 2/3 suchych składników (resztę odkładam). Mieszam delikatnie do połączenia składników (masa nie powinna być długo mieszana).Do miski z pozostałą mąką wrzucam cukinię (nie odsączając jej z płynu!) i posiekaną czekoladę, mieszam, aż proszek oblepi składniki. Następnie mieszam to z resztą ciasta (do połączenia składników). Jeśli ktoś się zdecyduje – należy dodać orzechy.Wylewam ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy (25 cm), wyrównuję jego powierzchnię. Piekę w 180 st. C przez około 40-50 minut (aż wetknięty do ciasta patyczek nie będzie lepki).Polewa na wierzch:500 g świeżego serka śmietankowego,150 g cukru pudru,drobno starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie).Ubić dokladnie serek, dodać cukier puder dalej ubijając i na koniec dodać skórkę.Rozsmarować na zimnym cieście i schłodzić przed pokrojeniem.
