Wykonanie
Piekłam już kiedyś ciasto
cukiniowe. Pamiętam, że wyszło mięsiste i wilgotne. Bardzo smaczne. Sądzę, że właśnie
cukinia powoduje ten efekt mięsistości i wilgotności. Teraz sięgnęłam po przepis z bloga Vespertine http://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2009/08/tam-gdzie-r-o-s-y-poziomki.htmlDo ciasta dodałam zgodnie z sugestią zmielone
orzechy a na wierzch (to już moja modyfikacja) dodałam
serek śmietankowy.

Składniki :120 ml
oleju,240 g
mąki,60 g
kakao,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,½ łyżeczki
proszku do pieczenia,½ łyżeczki
soli morskiej,3 duże
jajka,150 g
cukru pudru,1 łyżka
kawy rozpuszczalnej,350 g
cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką),tabliczka
czekolady (gorzkiej albo
mlecznej, wg uznania), posiekana,
Orzechy (wedle uznania).Wykonanie :W dużej misce mieszam
mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól. W oddzielnej misce mieszam dokładnie
olej i
cukier puder, dodaję
kawę i
jajka i dalej miksuję.Do masy jajecznej wsypuję 2/3 suchych składników (resztę odkładam). Mieszam delikatnie do połączenia składników (masa nie powinna być długo mieszana).Do miski z pozostałą
mąką wrzucam
cukinię (nie odsączając jej z płynu!) i posiekaną
czekoladę, mieszam, aż proszek oblepi składniki. Następnie mieszam to z resztą ciasta (do połączenia składników). Jeśli ktoś się zdecyduje – należy dodać
orzechy.Wylewam ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy (25 cm), wyrównuję jego powierzchnię. Piekę w 180 st. C przez około 40-50 minut (aż wetknięty do ciasta patyczek nie będzie lepki).Polewa na wierzch:500 g świeżego
serka śmietankowego,150 g
cukru pudru,drobno starta skórka z
pomarańczy (opcjonalnie).Ubić dokladnie
serek, dodać
cukier puder dalej ubijając i na koniec dodać skórkę.Rozsmarować na zimnym cieście i schłodzić przed pokrojeniem.

