ßßß
Na 4 duże porcje:2 litry wody1 duża marchew1 duża pietruszkaseler wielkości mniej więcej połowy pięści1 por2 listki laurowe3 ziarna ziela angielskiego1/2 kg odmrożonego bobu120 g komosy ryżowej (kaszy quinoa)sól morska do smaku
Marchew, pietruszkę i seler obieram, drobno kroję.Por (białą część) kroję w pół i siekam w plastry.Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję listki laurowe i zielę angielskie.Doprowadzam do wrzenia i gotuję, aż warzywa zmiekną.Rozmrożony bób gotuję w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Obieram z łupin jeszcze ciepły.Bób dodaję do wywaru i całość gotuję około 10 minut.Wyciągam listki laurowe i ziele angielskie, całość miksuję blenderem na gładki krem.Osobno gotuję komosę ryżową, według instrukcji na opakowaniu.Krem podaję z kaszą quinoa i natką pietruszki, solę do smaku.Voila!