Wykonanie
Oczywiście można po prostu skoczyć do sklepu, kupić opakowanie Wasa, kostkę
twarogu i już. Ale to nie będzie ten smak, to nie będą te wartości odżywcze a już na pewno to nie będzie ta frajda i satysfakcja.Wbrew pozorom, upieczenie domowego
chleba chrupkiego i zrobienie własnego
sera, wcale nie jest takie trudne. Gorąco polecam!
Na 12
chlebków:25 g świeżych
drożdży1 łyżka
miodu (ja użyłam lipowego)200 ml ciepłego
mlekaok 150 ml ciepłej
wody (tyle ile zabierze ciasto)500 g
mąki żytniej razowej200 g
mąki pszennej zwykłej + do wałkowania300 g
mąki owsianej1 łyżeczka ziaren
kminkuNa ok 200 g
twarogu:1 1/2 l swojskiego
mleka krowiego (niepasteryzowanego)+odrobina świeżej
papryczki chilli (według upodobania)
sól morska +
pieprz (najlepiej kolorowy) do smakułyżka
śmietany 30%Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. Odstawić na 10 minut.W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki na
chleb, dodać
mleko z
drożdżami i
miód. Dokładnie wymieszać. Dodać ciepłą
wodę (tyle, ile zabierze ciasto) i bardzo dokładnie ugniatać, przez około 10 minut. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk.Przykryć miskę ściereczką i odstawić na noc w ciepłe, bezwietrzne miejsce.Piekarnik nagrzać do 220 stopni (termoobieg).Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 11 części (12 chlebek powstanie z wykrojonych kółek). Każdą z części uformować na kształt kuli. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować każdą kulę na placek grubości naleśnika, w środku wyciąć kieliszkiem dziurkę.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, kłaść po dwa
chlebki i piec 8 - 9 minut, każdy
chleb raz przewracając (ok. 4 minuty na jedną stronę).Upieczone
chlebki nawlec na żyłkę albo wytrzymałą nitkę i suszyć przez dobę.
Mleko powinno odstać przynajmniej 3 dni, tak by było już porządnie kwaśne (może stać w temperaturze pokojowej).Zebrać z wierzchu
mleka powstałą
śmietanę.Kwaśne
mleko, pozbawione
śmietany wlać do dużego garnka, postawić na bardzo wolnym ogniu i podgrzewać (NIE ZAGOTOWYWAĆ!!).
Mleko podgrzewać aż
ser oddzieli się od
serwatki i wypłynie na wierzch. Bardzo powoli, tak by nie zmieszać
serwatki z
serem, najepiej łyżką cedzakową, wybierać
ser na bawełnieną ściereczkę (lub po prostu pieluchę tetrową). Wybrany
ser na ściereczce zawiesić nad miską i poczekać, aż z
sera przestanie ściekać
serwatka.Do gotowego
twarogu dodać wcześniej zebraną
śmietanę, odrobinę
chilli,
sól,
pieprz i łyżkę
smietany 30%. Podawać z przeschniętym
chlebkiem żytnim.