Wykonanie
Jeśli lubicie pizze na cienkim spodzie, to ten przepis jest dla Was.Margherita idealnie chrupka, z przepysznym
sosem pomidorowym i
mozzarellą.Druga w wersji wegańskiej, z
pieczarkami i bulwą
kopru włoskiego.Spróbujcie, nie pożałujecie!

Na 2 pizze:Ciasto15 g świeżych
drożdży150 ml ciepłej
wody250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekSos1 puszka
pomidorów (lub 3 duże
pomidory w sezonie)2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukrusól do smaku+1 kula
mozzarellipęczek świeżej
bazylii200 g umytych i pokrojonych na połówki
pieczarekodrobina
oliwy do smażenia1/2 małej bulwy
kopru włoskiego1/2
czerwonej cebuliDrożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej
wody, z
cukrem i 1 łyżką
mąki. Odstawić na 10 minut (
drożdże powinny zacząć pracować).
Mąkę przesiać do miski, dodać
oliwę,
sól,
drożdże i resztę
wody. Ciasto dokładnie ugniatać przez około 10 minut (jeśli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę
mąki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę (idealnie na 2 godziny).Podrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich oprószyć lekko
mąką i rozwałkować na pizzę o średnicy ok 25 cm. Położyć na blasze skropionej
oliwą i odstawić na pół godziny.
Pomidory z
oliwą,
cukrem i odrobiną
soli zmiksować na gładki sos i doprowadzić do wrzenia. Gotować na lekkim ogniu 5 minut, ściągnąć z ognia, ostudzić.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.Podrośnięte pizze posmarować ostudzonym sosem, włożyć do piekarnika i piec 10-15 minut (boki pizzy powinny być złote).
Pieczarki delikatnie podsmażyć.Bulwę
kopru włoskiego i
czerwoną cebulę pokroić w piórka.Na wierzch pierwszej pizzy położyć pokrojoną w plastry
mozzarellę.Drugą pizzę udekorować
pieczarkami, fenkułem i
czerwoną cebulą.Włożyć pizze do piekarnika na ok 5 minut (
mozzarella powinna się pięknie roztopić a fenkuł lekko zmięknąć).Margheritę udekorować potarganą
bazylią a wegańską kilkoma listami
rukoli.
Buon appetito!