Wykonanie
Mój mały wielki niejadek Antosia bardzo lubi wszelkiego rodzaju placuszki i jest to jedno z nielicznych dań, które zjada bez problemu. Dlatego zdecydowałam się wypróbować ten przepis. Dokonałam w nim kilku zmian – zamiast
rodzynek w
rumie dodałam
żurawinę, zamiast
skórki pomarańczowej,
skórkę cytrynową i odrobinę
aromatu cytrynowego. Efekt – super – przepyszne placuszki!źródło

Składniki :1/4 szklanki
rodzynków (u mnie
żurawina),2 łyżki ciemnego
rumu (ja nie używałam),1,5 szklanki
mąki,1/8 łyżeczki
sody,szczypta
soli,1 i 2/3 szklanki
serka ricotta (można użyć zwykłego
twarogu),3
jajka,1/3 szklanki
cukru,skórka otarta z 1
pomarańczy (u mnie
cytryna),2 szklanki
oleju do smażenia,3/4 szklanki
cukru pudru do posypania,
olejek cytrynowy (opcjonalnie).Wykonanie :W wersji oryginalnej namoczyć
rodzynki w
rumie. Zostawić do następnego dnia. Odcedzić, osuszyć. Ja pominęłam ten etap i dałam
suszoną żurawinę.Przesiać
mąkę,
sodę i
sól do miski. Do osobnej włożyć
serek ricotta. Dodać
jajka,
cukier i
skórkę pomarańczową (u mnie cytrynowa plus
olejek cytrynowy) i
rodzynki (
żurawinę). Wsypać
mąkę z
sodą i
solą. Wymieszać dokładnie, żeby powstała jednolita masa. Odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno tłuszcz na głębokiej patelni. Wkładać łyżką porcje na gorący tłuszcz, smażyć partiami przez około 5 minut, aż się zarumienią. Osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać
cukrem pudrem.

