ßßß Cookit - przepis na Racuszki z ricottą

Racuszki z ricottą

nazwa

Wykonanie

Mój mały wielki niejadek Antosia bardzo lubi wszelkiego rodzaju placuszki i jest to jedno z nielicznych dań, które zjada bez problemu. Dlatego zdecydowałam się wypróbować ten przepis. Dokonałam w nim kilku zmian – zamiast rodzynek w rumie dodałam żurawinę, zamiast skórki pomarańczowej, skórkę cytrynową i odrobinę aromatu cytrynowego. Efekt – super – przepyszne placuszki!
źródło
Składniki :
1/4 szklanki rodzynków (u mnie żurawina),
2 łyżki ciemnego rumu (ja nie używałam),
1,5 szklanki mąki,
1/8 łyżeczki sody,
szczypta soli,
1 i 2/3 szklanki serka ricotta (można użyć zwykłego twarogu),
3 jajka,
1/3 szklanki cukru,
skórka otarta z 1 pomarańczy (u mnie cytryna),
2 szklanki oleju do smażenia,
3/4 szklanki cukru pudru do posypania,
olejek cytrynowy (opcjonalnie).
Wykonanie :
W wersji oryginalnej namoczyć rodzynki w rumie. Zostawić do następnego dnia. Odcedzić, osuszyć. Ja pominęłam ten etap i dałam suszoną żurawinę.
Przesiać mąkę, sodę i sól do miski. Do osobnej włożyć serek ricotta. Dodać jajka, cukier i skórkę pomarańczową (u mnie cytrynowa plus olejek cytrynowy) i rodzynki (żurawinę). Wsypać mąkę z sodą i solą. Wymieszać dokładnie, żeby powstała jednolita masa. Odstawić na godzinę. Rozgrzać mocno tłuszcz na głębokiej patelni. Wkładać łyżką porcje na gorący tłuszcz, smażyć partiami przez około 5 minut, aż się zarumienią. Osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1402