ßßß
Składniki :1 kg filetów z łososia (bez skóry),100 ml sherry (użyłam wiśniówki),4 liście laurowe,sól, pieprz,300 g filetów z dorsza lub innej chudej białej ryby morskiej,2 kromki czerstwego chleba pszennego,mleko,2 żółtka,2 łyżki masła.Wykonanie :Z łososia wyciąć podłużne paski grubości palca. Posypać solą, pieprzem i bejcować przez 2 godziny w sherry z dodatkiem połamanych liści laurowych, od czasu do czasu przekładając je z boku na bok. Dorsza i resztę łososia włożyć do robota kuchennego razem z chlebem namoczonym w mleku, żółtkami, masłem, solą, pieprzem i odrobiną sherry z bejcy. Zmiksować na gładkie puree, które przecieramy przez sito (ja nie przecierałam). Wysmarować masłem wąską formę, włożyć warstwę masy rybnej, ułożyć na niej kawałki łososia, na nich warstwę masy i znowu kawałki łososia. Owinąć bardzo szczelnie folią aluminiową i piec w temperaturze 150 st. C przez trzy kwadranse do godziny. Podawać na zimno.Po degustacji stwierdzam, że aby pasztet miał bardziej wyrazisty smak można dodać czosnku, posiekanego szczypiorku, oregano i koperku.