ßßß Cookit - przepis na Pasztet z łososia

Pasztet z łososia

nazwa

Wykonanie

Propozycja na wielkanocny stół pochodząca z miesięcznika „Kuchnia” n 4-2011. Obok pasztetu jajecznego zdaje się będzie to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole
Składniki :
1 kg filetów z łososia (bez skóry),
100 ml sherry (użyłam wiśniówki),
4 liście laurowe,
sól, pieprz,
300 g filetów z dorsza lub innej chudej białej ryby morskiej,
2 kromki czerstwego chleba pszennego,
mleko,
2 żółtka,
2 łyżki masła.
Wykonanie :
Z łososia wyciąć podłużne paski grubości palca. Posypać solą, pieprzem i bejcować przez 2 godziny w sherry z dodatkiem połamanych liści laurowych, od czasu do czasu przekładając je z boku na bok. Dorsza i resztę łososia włożyć do robota kuchennego razem z chlebem namoczonym w mleku, żółtkami, masłem, solą, pieprzem i odrobiną sherry z bejcy. Zmiksować na gładkie puree, które przecieramy przez sito (ja nie przecierałam). Wysmarować masłem wąską formę, włożyć warstwę masy rybnej, ułożyć na niej kawałki łososia, na nich warstwę masy i znowu kawałki łososia. Owinąć bardzo szczelnie folią aluminiową i piec w temperaturze 150 st. C przez trzy kwadranse do godziny. Podawać na zimno.
Po degustacji stwierdzam, że aby pasztet miał bardziej wyrazisty smak można dodać czosnku, posiekanego szczypiorku, oregano i koperku.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=662