Wykonanie
W moje ręce wpadła niepozorna książka „Desery domowe” wydawnictwa SBM. Przepisy wyglądają na smaczne, a składniki nie są wyszukane. Mam ochotę wypróbować wszystko. To pierwszy przepis z tej książki i od razu rewelacja. Jestem niesamowicie zadowolona z efektu! Podejrzewam, że już zawsze
będę piekła
biszkopt wg tego przepisu – ładnie się wypiekł, nie było problemu z wyjęciem z formy, jest słodki w sam raz i delikatny jak na
biszkopt przystało.W wersji imprezowej zanim nałożę krem nasączę
biszkopt jakimś
alkoholem – np.
Malibu. Z kremem też nie miałam problemów – generalnie ciasto robi się bezproblemowo, szybko i nawet zmywania nie ma zbyt wiele 😉 Efekt moim zdaniem cudowny.

Składniki :Ciasto1 szklanka
mąki pszennej,1 szklanka
cukru,4
jajka,1 łyżka
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
octu,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.opcjonalnie w wersji dla dorosłych np.
Malibu do nasączenia
biszkoptu.Krem25 dag
wiórków kokosowych,20 dag
płatków migdałowych,0,5 l
śmietany 22% (dałam 600 ml),2 tabliczki
białej czekolady,2 opakowania
bitej śmietany w proszku.Wykonanie :Ciasto
Żółtko dobrze wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Ubić
białka z
cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo powoli, małymi porcjami, dodawać
żółtka z proszkiem,
mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt
waniliowy i
ocet. Wymieszać bardzo delikatnie, wylać na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą. Piec 30 minut w temp. 180 st. C.
Biszkopt jest gotowy kiedy włożony w niego patyczek wychodzi suchy.KremW kąpieli
wodnej rozpuścić połamane
czekolady, wlać
śmietanę, dobrze wymieszać i ostudzić. Gdy masa wystygnie, ubijać mikserem dodając
śmietanę w proszku. Pod koniec ubijania dodać
wiórki kokosowe i wymieszać. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Spód posmarować wykorzystując 3/4 kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Całość posypać
płatkami migdałowymi. Przed podaniem chłodzić 1,5 godziny w lodówce.


