ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

W moje ręce wpadła niepozorna książka „Desery domowe” wydawnictwa SBM. Przepisy wyglądają na smaczne, a składniki nie są wyszukane. Mam ochotę wypróbować wszystko. To pierwszy przepis z tej książki i od razu rewelacja. Jestem niesamowicie zadowolona z efektu! Podejrzewam, że już zawsze będę piekła biszkopt wg tego przepisu – ładnie się wypiekł, nie było problemu z wyjęciem z formy, jest słodki w sam raz i delikatny jak na biszkopt przystało.
W wersji imprezowej zanim nałożę krem nasączę biszkopt jakimś alkoholem – np. Malibu. Z kremem też nie miałam problemów – generalnie ciasto robi się bezproblemowo, szybko i nawet zmywania nie ma zbyt wiele 😉 Efekt moim zdaniem cudowny.
Składniki :
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
opcjonalnie w wersji dla dorosłych np. Malibu do nasączenia biszkoptu.
Krem
25 dag wiórków kokosowych,
20 dag płatków migdałowych,
0,5 l śmietany 22% (dałam 600 ml),
2 tabliczki białej czekolady,
2 opakowania bitej śmietany w proszku.
Wykonanie :
Ciasto
Żółtko dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo powoli, małymi porcjami, dodawać żółtka z proszkiem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i ocet. Wymieszać bardzo delikatnie, wylać na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec 30 minut w temp. 180 st. C. Biszkopt jest gotowy kiedy włożony w niego patyczek wychodzi suchy.
Krem
W kąpieli wodnej rozpuścić połamane czekolady, wlać śmietanę, dobrze wymieszać i ostudzić. Gdy masa wystygnie, ubijać mikserem dodając śmietanę w proszku. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Spód posmarować wykorzystując 3/4 kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Całość posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem chłodzić 1,5 godziny w lodówce.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2131