ßßß Cookit - przepis na Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

nazwa

Wykonanie

dla odmiany po cieniutkich, chrupiących pierniczkach Pepparkakor, nadszedł czas na miękkie, puszyste pierniczki (jak pierniki z Kopernika lub pierniki toruńskie). Długo szukałam takiego przepisu i znalazłam go w książce „Encyklopedia wypieków i pieczenia”.
Książka jest rewelacyjna – niestety jest jedna wada – wszystkie przepisy są podawane nietypowo bo np mąka w ml i trzeba je przeliczać. Pomaga w tym słowniczek na końcu książki.
Oczywiście pierniczki można po upieczeniu pokryć lukrem bądź polewą czekoladową. Ja wstawiam fotkę pierniczków przed lukrowaniem.
Z moich obserwacji wynika, że pierniczki dodatkowo miękną na drugi dzień po włożeniu ich do szczelnie zamkniętego pojemnika z kawałkami pomarańczy bądź nektarynki.
Składniki :
200 ml melasy,
150 ml brązowego cukru (ja dałam 150 g),
75 g margaryny lub masła,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
1 jajko,
50 ml kwaśnego mleka (dałam maślankę),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka węglanu amonu (amoniaku),
ok 950 ml mąki pszennej (u mnie 550 g).
Wykonanie :
Piekarnik w temperaturze 200 st. C.
Melasę zagotować z cukrem. W misce wymieszać tłuszcz z przyprawami. Gorącą mieszanką cukrową zalać tłuszcz i wymieszać.
Jajko utrzeć z kwaśnym mlekiem/maślanką. Dodać do ciasta. Odstawić aż całość ostygnie. Od czasu do czasu zamieszać.
Sodę i amoniak wymieszać z małą ilością mąki. Dodać do masy. Po trochu dodawać resztę mąki. Wyrobić gladkie ciasto, owinąć je w folię plastikową i wstawić na 1 dobę do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i zostawic w temperaturze pokojowej. Ja wałkowalam ciasto na grubość około 1 cm i wykrawałam kształty. Autorzy książki zalecają zrobienie z ciasta duzych kulek. Połozyć je na nasmarowanej blasze bądź pokrytej papierem do pieczenia i spłaszczyć, by powstały z nich placki o średnicy 6 cm.
Piec pierniki na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200 st. C przez 10 minut. Ciastka rosną w trakcie pieczenia i stają się puszyste. Zostawić na kratce do ostudzenia.
Przechowywanie :
W puszce około 1 miesiąca. Do ciastek można włożyć kromkę miękkiego chleba bez przypraw, by pozostały wilgotne. Wymienić chleb na nowy, gdy stwardnieje.
Dodałam do puszki z pierniczkami ćwiartki mandarynki – na drugi dzień pierniczki stały się jeszcze bardziej miękkie niż po upieczeniu – rozpływają się w ustach.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1792