Wykonanie
„Smalec” wegetariański robi się oczywiście z
tłuszczów roślinnych a nie zwierzęcych. „Smalec”, który proponuję w tym razem jest wyjątkowo smaczny, zawiera mniej tłuszczu, a wykonałam go głównie z
fasoli. O smaku możecie przekonać się sami smarując go na własną kanapkę.Składniki:1,5 szklanki ugotowanej
fasoli „Jaś” (lub z puszki)1
cebula pokrojona w kostkę i usmażona (patrz zdjęcie)1
jabłko obrane ze skórki i starte na tarce o małych oczkach (patrz zdjęcie)1/2 szklanki proteiny sojowej, może być bezsmakowa albo o smaku „bekonu” lub możemy użyć prażony
słonecznik ( tak zrobił jeden z czytelników bloga – Piotr- napisał że było Pyyyycha).2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę2-3 łyżki
siemienia lnianego1 łyżka
sezamu (opcjonalnie)Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na
oleju, dodajemy pod koniec smażenia przeciśnięty
czosnek i starte
jabłko (można użyć sos
jabłkowy) i
siemię lniane.

Na dwie minuty przed końcem smażenia dodajemy proteinę
sojową (smażymy ją 3 minuty) oraz dodajemy zmieloną
fasolkę, dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
przyprawą warzywną.

Gotowe, możemy jeść ze smakiem. Ta pasta zdecydowanie zasługuje na trzy: mniam, mniam, mniam.

