Wykonanie
Czasem, jak każdy mam ochotę na coś słodkiego. W poszukiwaniu zdrowych łakoci przeglądałam kiedyś blogi kulinarne i na jednym z nich znalazłam przepis na wegańskie ptasie mleczko. Ten przepis zainspirował mnie do zabawy ze znalezieniem własnej wersji tego smakołyku. Przepis jest szybki i bardzo prosty. A przede wszystkim smaczny i zdrowy.
Mleczko kokosowe, które jest głównym składnikiem w tym przepisie, jest niezwykle bogate w aminokwasy, zawiera spore ilości wapnia, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Jest też dobrym źródłem tłuszczu i
białka.
Mleczko kokosowe ma korzystne działanie na naszą skórę, włosy i paznokcie.
Migdały to źródło wapnia – budulca naszych kości i zębów, oraz magnezu.
Orzeszki ziemne, choć kaloryczne, zawierają mnóstwo kwasu oleinowego, który pomaga w obniżeniu złego cholesterolu i wpływa dobrze na nasze naczynia krwionośne. A karob jest bogatym źródłem
białka, witamin, w tym witaminy E, a także, magnezu, żelaza i innych. Karob jest zdrowym odpowiednikiem
kakao – jest naturalnie słodki i nie zawiera kofeiny oraz substancji uzależniających, które zawarte są w
kakao.

Składniki:Przygotowanie „mleczka”3 puszki tajskiego
mleka kokosowego (najlepiej firmy Kier – przy użyciu chudego
mleka dodajemy po 2 łyżki na puszkę
oleju kokosowego)4-5 łyżek
soku z cytryny3 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
wanilii3 łyżki agaru (wegańska
żelatyna)Składniki do przygotowania polewy:Opcja 1:½ szklanki
masła z
orzeszków ziemnych½ szklanki
masła z
migdałów2 szklanki
chipsów karbowychOpcja 2:¾ szklanki
syropu klonowego lub
miodu¾ szklanki karobu1/3 szklanki
oleju kokosowegoSzczypta
soliW celu przygotowania „mleczka” wszystkie składniki mieszamy w garnku i gotujemy do czasu aż agar rozpuści się kompletnie. Wylewamy na lekko natłuszczoną blachę o wymiarach 28 cm x 33 cm.Czekamy, aby masa zastygła i stwardniała.Kiedy to się stanie, kroimy „mleczko” na dowolnej wielkości kosteczki. W międzyczasie przygotowujemy
polewę czekoladową. Najszybszy sposób to włożenie
masła orzechowego i
migdałowego do szklanej miski i zasypanie ich
chipsami karbowymi, a następnie włożenie do mikrofalówki na około 1 minutę. Po tym czasie wyjmujemy miskę z mikrofalówki i mieszamy masę tak długo, by osiągnąć pożądaną konsystencję (jeśli trzeba można podgrzać masę jeszcze raz w mikrofalówce, ale nie dłużej niż przez 10 sekund – zbyt długie podgrzewanie spowoduje stwardnienie
chipsów karobowych)Składniki można również roztopić, podgrzewając je w misce wsadzonej do garnka z gorącą
wodą.Opcja 2 : wszystkie składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając, aż połączą się w masę
czekoladową.Gotowe kosteczki „mleczka” zanurzamy w
masie czekoladowej i odkładamy na talerz wyłożony papierempergaminowym. Można również po prostu polewać kosteczki płynną
czekoladą.Po zastygnięciu
czekolady, wkładamy nasze „ptasie mleczko” do lodówki na około godzinę, aby sięschłodziło. Po tym czasie jest już gotowe do spożycia.Można je przechowywać w lodówce do 5 dni w zamkniętym pojemniku.