ßßß
Składniki:1 szklanka mąki z pełnego przemiału1 szkalnka mąki białej pszennej4 czubate łyżki zmielonego jasnego siemnienia lnianego4 do 5 szklanek mleka roślinnego( najlepiej migdałowe)1/5 szklanki olejuSól i cukier brązowy( lub cokolwiek innego co uważamy za zdrowe do słodzenia)do smakuWszystkie składniki należy dobrze wymieszać.Jeżeli naleśniki okażą się za gęste to dolewamy mleka. Najlepiej dodać ciepłe mleko aby siemię lniane szybciej wytworzyło „klej”. Miksujemy wszystkie skladniki w blenderze lub malakserze. Wychodzi ok. 14 naleśników.Nadzienie
1 kostka tofu(400g)1 ban an (albo agave syrop)Mleko migdałowe( może też być sojowe, albo kokosowe)Szczypta soli1 łyżeczka soku z cytrynyWszystkie składniki do nadzienia mieszamy w blenderze albo malakserze. Dodaj taką ilość mleka aby uzyskać kremową masę.Na upieczone naleśniki nakładamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami i zawijamy. Są smaczne i syte, po 2 naleśnikach nie ma miejsca na więcej.