Wykonanie
Jeżeli macie ochotę na bułeczki, zachęcam do spożywania tych, które upieczone są z
mąki z pełnego przemiału. Pieczenie ich niezwykle się opłaca ze względu na zdrowe składniki, z których są wykonane, ruch potrzebny do wyrobienia ciasta oraz niezwykle przyjemny zapach rozpływający się po całym domu w trakcie ich pieczeniaKilka przydatnych informacji. Badania wskazują, że pełne ziarna przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i
cukru we
krwi oraz obniżenia ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe np. cukrzycę typu 2 i chorób układu krążenia.Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu i podzielenia się nim ze znajomymi.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej z pełnego przemiału1 szklanka
mąki graham1/2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych2 łyżki zmielonego żółtego
siemienia lnianego1/2
mąki żytniej z pełnego przemiału1/4 szklanki
oleju z pestek
winogron lub innegook. 3-4 szklanek
mleka roślinnego lub
wody1 łyżeczka
soli2 łyżki suchych
drożdżyWykonanie:1. W misce mieszamy suche składniki.2.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikami, pod koniec dodając
olej.3. Po dokładnym wymieszaniu przez ok .5-8 min. ciasto będzie sprężyste i elastyczne.4. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.5. Po wyrośnięciu mieszamy dokładnie jeszcze raz i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.6. Po drugim wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i formujemy bułeczki posypując je nasionami siemienia,
sezamu,
słonecznika albo innymi.7. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją wielkość.8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 400F (200C) przez ok. 15 -20 minut.Z przepisu wychodzi ok. 10 bułeczek (ilość zależy od ich wielkości).
