Wykonanie
Bułki, a może bardziej mini -
chlebki, bo mają mocno
chlebowy smak. Jak zwał tak zwał, pyszne są i wystarczy takiej bułeczce muśnięcie
masełkiem, żeby stworzyć człowiekowi przedsmak nieba ;)
Składniki :2 szklanki
mąki żytniej T 720, polecam Młynomag1 szklanka
mąki pszennej T 450, polecam Młynomag3 pełne łyżki aktywnego zakwasu żytniego2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 szklanka
wody5-6 łyżek złotego
siemienia lnianego1 łyżeczka
olejuDodatkowo :
mleko do posmarowania
siemię lniane do posypaniaPrzygotowanie :
Mąki przesiewam do miski, dodaję
sól,
cukier,
siemię lniane,
wodę i aktywny zakwas. Mieszam najpierw łyżką, a po połączeniu się składników dłonią - powinno powstać gęste, elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, na koniec dodaję
olej. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Podrośnięte ciasto dzielę na porcje, formuję niewielkie bułeczki (kształt dowolny, można je lekko ponacinać), układam je na wyłożonej papierem i podsypanej
mąką blaszce. Blaszkę przykrywam i odstawiam znowu do wyrośnięcia ciasta - 1,5 do 2 godzin. Wyrośnięte
bułki smaruję
mlekiem, posypuję siemieniem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni C. i piekę jeszcze 12-15 minut.