ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenno-żytnie na zakwasie

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Bułki, a może bardziej mini - chlebki, bo mają mocno chlebowy smak. Jak zwał tak zwał, pyszne są i wystarczy takiej bułeczce muśnięcie masełkiem, żeby stworzyć człowiekowi przedsmak nieba ;)
Składniki :
2 szklanki mąki żytniej T 720, polecam Młynomag
1 szklanka mąki pszennej T 450, polecam Młynomag
3 pełne łyżki aktywnego zakwasu żytniego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
5-6 łyżek złotego siemienia lnianego
1 łyżeczka oleju
Dodatkowo :
mleko do posmarowania
siemię lniane do posypania
Przygotowanie :
Mąki przesiewam do miski, dodaję sól, cukier, siemię lniane, wodę i aktywny zakwas. Mieszam najpierw łyżką, a po połączeniu się składników dłonią - powinno powstać gęste, elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, na koniec dodaję olej. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Podrośnięte ciasto dzielę na porcje, formuję niewielkie bułeczki (kształt dowolny, można je lekko ponacinać), układam je na wyłożonej papierem i podsypanej mąką blaszce. Blaszkę przykrywam i odstawiam znowu do wyrośnięcia ciasta - 1,5 do 2 godzin. Wyrośnięte bułki smaruję mlekiem, posypuję siemieniem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni C. i piekę jeszcze 12-15 minut.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/buki-pszenno-zytnie-na-zakwasie.html