Wykonanie
Chlebek kukurydziany jest znany, lubiany i popularny w Ameryce od bardzo dawna. Pierwsi Europejczycy przybywający na kontynent Amerykański nauczyli się go przygotowywać od Indian. Proponujemy w wersji na słodko, bez
jajek i z
mąką z pełnego przemiału. Gdyby można było przesyłać smak internetem, już dzisiaj zabralibyście się do pieczenia.Składniki:1 szklanka
mąki kukurydzianej1 szklanka
mąki z pełnego przemiału1/2 szklanki
wiórków kokosowych1 1/4 szklanki
mleka sojowego albo
migdałowego¼ szklanki
oleju½ łyżeczki
soli¾ łyżeczki
sody1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego1 łyżeczka
soku z cytryny1/2
jabłka startego bez skórki na tarce o małych oczkach2 łyżki
mioduMieszamy osobno suche i mokre składniki,
potem je łączymy i mieszamy razem.Pieczemy w foremce do keksów, w temperaturze 180C przez ok. 50 minut.

Możemy podawać np. z
dżemem
Foto M. Bojko