Wykonanie
Obiadek bez
mięsaMieszkańcy Bliskiego Wschodu podobno są przekonani, że
bakłażan przedłuża życie, Włosi, że działa jak afrodyzjak, a ja uważam, że jest po prostu zdrowy i smaczny, szczególnie w połączeniu z
kaszą jaglaną, jeczmieną (pęczak) i
soczewicą.Warto spróbować go w takiej wersji.Składniki:2
bakłażany3/4 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej3/4 szklanki ugotowanej
kaszy jęczmiennej1 szklanka ugotowanej
soczewicy20 dkg
pieczarek1
cebulasól,
pieprz,
zioła prowansalskieWykonanie:
Bakłażany kroimy na połówki, posypujemy
solą i odstawiamy na ok. 30 min.Po tym czasie wycieramy i rozkrojoną częścią kładziemy na blaszce posmarowanej
oliwą.Pieczemy w temperaturze 400F/200C ok. 30 min, albo aż będą miękkie.Po upieczeniu wydrążamy środek (patrz zdjęcie poniżej) i nakładamy farsz.

Farsz:
Cebulę smażymy z
pieczarkami na
oleju, doprawiamy
solą i
pieprzem ziołowym.Dodajemy ugotowaną
kaszę i
soczewicę, doprawiamy do smaku i nakładamy do upieczonego
bakłażana. Zapiekamy przed podaniem w piekarniku przykryte folią aż będą dobrze ciepłe.Podajemy z posolonymi
pomidorami i
awokado.