ßßß Cookit - przepis na BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ I KASZAMI

BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ I KASZAMI

nazwa

Wykonanie

Obiadek bez mięsa
Mieszkańcy Bliskiego Wschodu podobno są przekonani, że bakłażan przedłuża życie, Włosi, że działa jak afrodyzjak, a ja uważam, że jest po prostu zdrowy i smaczny, szczególnie w połączeniu z kaszą jaglaną, jeczmieną (pęczak) i soczewicą.
Warto spróbować go w takiej wersji.
Składniki:
2 bakłażany
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 szklanka ugotowanej soczewicy
20 dkg pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Bakłażany kroimy na połówki, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 min.
Po tym czasie wycieramy i rozkrojoną częścią kładziemy na blaszce posmarowanej oliwą.
Pieczemy w temperaturze 400F/200C ok. 30 min, albo aż będą miękkie.
Po upieczeniu wydrążamy środek (patrz zdjęcie poniżej) i nakładamy farsz.
Farsz:
Cebulę smażymy z pieczarkami na oleju, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę, doprawiamy do smaku i nakładamy do upieczonego bakłażana. Zapiekamy przed podaniem w piekarniku przykryte folią aż będą dobrze ciepłe.
Podajemy z posolonymi pomidorami i awokado.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/baklazan-z-soczewica-i-kaszami