Wykonanie
piątek, 22 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Lato to idealna
pora, żeby ciepłą zupę zastąpić chłodnikiem. Na przykład ze świeżej
botwinki z
kefirem.Składniki:pęczek
botwinkipęczek
koperku4
ogórki małosolne1 litr
kefiru lub
maślanki2 ząbki
czosnkusólpieprz1 łyżka
cukru1
cytrynaBotwinkę myjemy i drobno siekamy (liście, łodyżki i
buraczki). W głębokim rondlu zalewamy
botwinkę wodą tak, aby ją przykryła i dusimy, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.Na dużych oczkach tarki trzemy
ogórki.
Koperek siekamy. Mieszamy z
botwinką. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
sokiem wyciśniętym z
cytryny. Dokładnie mieszamy i dolewamy
maślankę lub
kefir. Schładzamy. Podajemy z ugotowanym na twardo
jajkiem.