ßßß Cookit - przepis na Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

nazwa

Wykonanie

piątek, 22 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Lato to idealna pora, żeby ciepłą zupę zastąpić chłodnikiem. Na przykład ze świeżej botwinki z kefirem.
Składniki:
pęczek botwinki
pęczek koperku
4 ogórki małosolne
1 litr kefiru lub maślanki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka cukru
1 cytryna
Botwinkę myjemy i drobno siekamy (liście, łodyżki i buraczki). W głębokim rondlu zalewamy botwinkę wodą tak, aby ją przykryła i dusimy, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
Na dużych oczkach tarki trzemy ogórki. Koperek siekamy. Mieszamy z botwinką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie mieszamy i dolewamy maślankę lub kefir. Schładzamy. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/chlodnik-litewski