Wykonanie
poniedziałek, 1 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Od tygodnia jestem na zdrowej diecie. Przymusowej, ale o dziwo zaczęło mi się podobaćCzęsto korzystam ze
świeżego szpinaku prosto z ogródka i robię koktajle, zupy i sałatki. Dziś na kolację pełna witamin
sałatka z pieczonym
buraczkiem.Składniki:1
jajko1 mały czerwony
burakpół małej
czerwonej cebuligarść
świeżego szpinakuduża szczypta nasion
kopru włoskiego2 łyżki
oliwypół łyżki
octu winnegoodrobina płynnego
mioduszczypta
soli i
pieprzuBuraczka dokładnie umyć i nie obierając ze skórki upiec w piekarniku. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki.
Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować sos mieszając dokładnie
oliwę,
ocet,
miód,
koper,
sól i
pieprz.Rozłożyć na talerzu liście
szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone
buraki,
jajka,
cebulę. Skropić przygotowanym sosem.