ßßß
Bochenek ze szparagamiSkładniki:100 ml oliwy z oliwek, plus dodatkowo na posmarowanie blaszki250 g szparagów pociętych na 3 części200 g przesianej mąkipół łyżeczki suszonej bazylii3 jajka, roztrzepane100 ml mleka12 czarnych oliwek100 g suszonych pomidorów, odsączonych i pokrojonych100 g startego sera Gruyere lub podobnegoRozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni lub piekarnik gazowy do 170 stopni. Keksówkę o wymiarach 22 x 10 x 5cm smarujemy oliwą.Szparagi wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody na około 2 minuty, następnie odsączamy, przepłukujemy zimną, bieżącą wodą i osuszamy.Mąkę i bazylię mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko oraz oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie, aż ciasto uzyska gładką, półpłynną konsystencję.Dodajemy do ciasta szparagi, pomidory, oliwki oraz 2/3 startego na dużych oczkach tarki sera. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i posypujemy pozostałym serem.Zapiekamy przez 35-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Wyciągniętą keksówkę studzimy przez 5 minut, następnie wyjmujemy bochenek ze szparagami z formy i studzimy na kratce.Smacznego !