Wykonanie
czwartek, 6 Czerwiec 2013, autor: blue_megi, 20 Komentarzy »Już jutro
jadę do Wrocławia na festiwal Europa na widelcu 2013, gdzie odbędzie się również Święto
Szparagów. Na wrocławskim rynku, razem z Pauliną ze Smakowitego Kąska
będę przygotowywać coś pysznego ze
szparagów. Relację na blogu będziecie mogli przeczytać po niedzieli, a informacje o festiwalu możecie znaleźć na stronie Smaki Wrocławia .A dziś zostawiam przepis na bardzo efektownie wyglądający i równie dobrze smakujący chlebek z kolorowymi, warzywnymi dodatkami:
szparagami,
suszonymi pomidorami i
oliwkami.

Bochenek ze
szparagamiSkładniki:100 ml
oliwy z oliwek, plus dodatkowo na posmarowanie blaszki250 g
szparagów pociętych na 3 części200 g przesianej
mąkipół łyżeczki suszonej
bazylii3
jajka, roztrzepane100 ml
mleka12 czarnych
oliwek100 g
suszonych pomidorów, odsączonych i pokrojonych100 g
startego sera Gruyere lub podobnegoRozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni lub piekarnik gazowy do 170 stopni. Keksówkę o wymiarach 22 x 10 x 5cm smarujemy
oliwą.
Szparagi wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej
wody na około 2 minuty, następnie odsączamy, przepłukujemy zimną, bieżącą
wodą i osuszamy.
Mąkę i
bazylię mieszamy w dużej misce. Dodajemy
jajka. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy
mleko oraz
oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie, aż ciasto uzyska gładką, półpłynną konsystencję.Dodajemy do ciasta
szparagi,
pomidory,
oliwki oraz 2/3 startego na dużych oczkach tarki
sera. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i posypujemy pozostałym
serem.Zapiekamy przez 35-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Wyciągniętą keksówkę studzimy przez 5 minut, następnie wyjmujemy bochenek ze
szparagami z formy i studzimy na kratce.Smacznego !