ßßß Cookit - przepis na Bochenek ze szparagami

Bochenek ze szparagami

nazwa

Wykonanie

czwartek, 6 Czerwiec 2013, autor: blue_megi, 20 Komentarzy »
Już jutro jadę do Wrocławia na festiwal Europa na widelcu 2013, gdzie odbędzie się również Święto Szparagów. Na wrocławskim rynku, razem z Pauliną ze Smakowitego Kąska będę przygotowywać coś pysznego ze szparagów. Relację na blogu będziecie mogli przeczytać po niedzieli, a informacje o festiwalu możecie znaleźć na stronie Smaki Wrocławia .
A dziś zostawiam przepis na bardzo efektownie wyglądający i równie dobrze smakujący chlebek z kolorowymi, warzywnymi dodatkami: szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Bochenek ze szparagami
Składniki:
100 ml oliwy z oliwek, plus dodatkowo na posmarowanie blaszki
250 g szparagów pociętych na 3 części
200 g przesianej mąki
pół łyżeczki suszonej bazylii
3 jajka, roztrzepane
100 ml mleka
12 czarnych oliwek
100 g suszonych pomidorów, odsączonych i pokrojonych
100 g startego sera Gruyere lub podobnego
Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni lub piekarnik gazowy do 170 stopni. Keksówkę o wymiarach 22 x 10 x 5cm smarujemy oliwą.
Szparagi wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody na około 2 minuty, następnie odsączamy, przepłukujemy zimną, bieżącą wodą i osuszamy.
Mąkę i bazylię mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko oraz oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie, aż ciasto uzyska gładką, półpłynną konsystencję.
Dodajemy do ciasta szparagi, pomidory, oliwki oraz 2/3 startego na dużych oczkach tarki sera. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy przez 35-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Wyciągniętą keksówkę studzimy przez 5 minut, następnie wyjmujemy bochenek ze szparagami z formy i studzimy na kratce.
Smacznego !
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/bochenek-ze-szparagami