Wykonanie
sobota, 30 Czerwiec 2012, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Soczyste kawałki
kurczaka w chrupiącej, sezamowej panierce.
Piersi z kurczaka pokroiłam w paski i zamarynowałam w
oliwie smakowej
Monini –
Czosnek &
Chilli, której podstawę stanowi
oliwa z oliwek extra virgin.Składniki:2
filety z piersi kurczakasólpieprzsezamoliwa Monini –
Czosnek &
ChilliFilety kroimy w paseczki. Nacieramy
oliwą, przekładamy do miseczki i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię grillową. Nabijamy paski
mięsa na patyczki, obtaczamy w
sezamie. Kładziemy przygotowane szaszłyki na patelni i posypujemy
solą i
pieprzem. Grillujemy, aż się zrumienią.
Marynata z
oliwy Monini –
Czosnek &
Chilli nadała
mięsu delikatny pikantny smak.
Oliwę możemy kupić w sześciu różnych smakach, dopasowanych do różnych gustów. Jest wysoko ceniona Biała
Trufla pochodząca, podobnie jak
oliwa Monini, z Umbrii. Jest
Czosnek &
Chili, który
doda pikanterii, jest śródziemnomorski aromat
Bazylii, pełna świeżości i subtelności
Cytryna czy Cztery
Pieprze, które dodadzą smaczku i koloru oraz wonny i aromatyczny
Rozmaryn. Różnorodność i łatwość w użyciu czyni je doskonałym dodatkiem do każdej potrawy. Wystarczy kilka kropel
oliwy, wybranej spośród pięciu aromatów, aby wzbogacić smak i nadać potrawie odrobinę włoskiej finezji.Polecam