ßßß Cookit - przepis na Serniczki na zimno

Serniczki na zimno

nazwa

Wykonanie

sobota, 17 Marzec 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Serniczki na zimno. Delikatne, kremowe, pyszne. Idealne na słoneczne weekendowe popołudnie lub jako deser po wielkanocnym śniadaniu.
Przepis z warsztatów kulinarnych Knorr w Warszawie.
Składniki:
1 kg sera homogenizowanego (tłustego)
laska wanilii
6 jajek
200 g margaryny
2 opakowania galaretki truskawkowej
50 g żelatyny do deserów
300 g cukru
20 g rodzynków
20 g bakalii kandyzowanych
20 g migdałów w słupkach
skórka z 1 pomarańczy
Oddzielamy żółtka od białek, a następnie z białek ubijamy sztywną pianę i odstawiamy ją na bok.
Żółtka ucieramy z cukrem, kostką margaryny i serem. Powstałą masę doprawiamy do smaku otartą skórką z pomarańczy i wyciśniętym miąższem wanilii. Do masy dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę.
Wszystko razem łączymy z ubitą wcześniej pianą z białek i bakaliami.
Masę rozkładamy w odpowiednie naczynia i wstawiamy do lodówki aby zastygła.
W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki – wystudzone wylewamy na wierzch deseru.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/desery/serniczki-na-zimno