Składniki12 makaronowych muszli1 łyżka oliwy1/3 cebuli150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)1/2 szklanki listków bazylii80 g mozzarelli w kulce30 g sera parmezan lub grana padano lub cheddara100 g sera koziego pleśniowego (lub fety)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować al dente. Odcedzić.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posolić, dusić na małym ogniu przez około 6 minut, aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty aż zwiędnie (mrożony szpinak wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Do szpinaku dodać bazylię i posiekać, doprawić solą i pieprzem.Wymieszać wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce: posiekaną mozzarellę, starty serparmezan i rozdrobniony ser kozi lub fetę, doprawić solą i pieprzem. Muszle wypełnić farszem ze szpinaku oraz mieszanką serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.