Wykonanie
Składniki16 sztuk2 łyżeczki suchych
drożdży instant2 łyżki ciepłej
wody500 g
mąki pszennej50 g
cukruszczypta
soli5
jajek350 g niesolonego
masła, bardzo miękkiegoNadzienieokoło 150 - 200 g
jagód (16 płaskich łyżek stołowych)około 1/4 szklanki
cukru pudru1 roztrzepane
jajko na glazurę
Lukier1 szklanka
cukru pudruokoło 5 - 6 łyżek
wodyPrzygotowanie
Drożdże wymieszać z ciepłą
wodą, przykryć i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi
drożdżami). Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie
drożdże,
cukier,
sól i 3
jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2
jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do
boków i dna miski. Będzie miało rzadką konsystencję - nie trzeba dodawać więcej
mąki! Można też wyrabiać mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.Stopniowo dodawać
masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki
masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z
ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.Ciasto rozwałkować na placek gruby na 1 cm, na lekko posypanej
mąką powierzchni. Pokroić na kwadraty o
boku około 6 - 7 cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 płaskiej łyżce
jagód, oprószyć szczyptą
cukru pudru. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do
spodu, w odległości około 2 - 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jagodzianki posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 18 minut. Drugą partię jagodzianek, z drugiej blachy, w dobrze nagrzanym już piekarniku należy piec krócej, przez około 13 - 15 minut. Studzić na blaszce ustawionej na metalowej kratce.Przygotować
lukier :
cukier puder przesiać na płaski talerz i stopniowo dodając
wodę, mieszać, aż powstanie gęsty
lukier. Posmarować wierzch jagodzianek.Wskazówki
Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką lub mikserem) - nie trzeba dosypywać
mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość
masła w cieście sprawia, że jagodzianki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże.