Wykonanie
Prawda, że pomysłowe jabłka? ;) Nie mogłam nie zrobić im zdjęcia w sklepie :).A brioszki? Są tak dobre po upieczeniu - jeszcze letnie - że na jednej nie poprzestaniesz. Wspaniałe maślane ciasto w ciekawym kształcie
serca - składane jak w drożdżówkach z nadzieniem
orzechowym (tam też instruktaż składania - krok po kroku; z tym
ciastem "pracuje się" gorzej formując
serca, bo jest ciężkie i przez to mniej elastyczne). Pomysł na ciasto brioszkowe od Asi . Zachęcam, by lekko podgrzewać drożdżówki w piekarniku jeśli podajemy je jakiś czas od upieczenia (ewentualnie przez 10 sekund w mikrofalówce). Na ciepło są najlepsze.Składniki, 16 drożdżówek:Ciasto:2 łyżeczki suchych
drożdży instant2 łyżki ciepłej
wodyszczypta
cukru500 g
mąki pszennej tortowej50 g
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soli5 dużych
jajek, o temperaturze pokojowej350 g miękkiego
masła, pokrojonego na kawałkiDodatki:1 słoiczek
dżemu truskawkowego (albo
konfitury)1 roztrzepane
jajko do posmarowaniagarść
cukru o grubej rafinie do posypania albo
cukier puderWykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą
wodą i szczyptą
cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (po tym czasie
drożdże powinny się spienić). Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać spienione
drożdże,
cukier,
sól i 3
jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2
jajka, wyrabiając ciasto (ręką lub mikserem z końcówką do
ciasta drożdżowego). Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać
masło, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki
masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z
ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się
masła z
ciastem.Miskę z
ciastem przykryć przezroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, uformować kulę, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto może stać w lodówce maksymalnie 3 dni). [moje uwagi do tej części: moje ciasto urosło, ale nie podwoiło swojej objętości, nie uderzałam ciasta i nie formowałam kuli - zwyczajnie włożyłam miskę z
ciastem z miksera do lodówki :) ]Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na 16 równych kawałków[Co zrobić by dobrze to podzielić? Zrób z ciasta wałek o jednakowej grubości. Podziel ciasto na pół - lekko zaznacz nożem połowę, później każdą połowę podziel na pół a następnie ćwiartkę na pół i jeszcze raz każdy fragment na pół; otrzymasz nacięcia które po pokrojeniu dadzą ci 16 kawałków :)].Rozwałkowywać na placki (grube na około 6 - 7 mm), podsypując odrobiną
mąki. Smarować
dżemem i zwijać w rulon. Każdy rulon złożyć na pół i naciąć
ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozłożyć ciasto tworząc kształt
serca. Układać na dwóch blaszkach [niezbyt ciasto, bo brioszki rosną w piekarniku] wyłożonych papierem do pieczenia albo folią aluminiową [którą lekko natłuszczam].Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 - 2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Wstawić pierwszą blaszkę do środkowej części i piec na złoty kolor przez około 15 minut (uwaga! brioszki szybko zaczynają się rumienić). Grzanie: góra i dół.Ostudzić na metalowej kratce. Posypać grubym cukrem/cukrem pudrem. Ciepłe są najlepsze.