Wykonanie
Witajcie!Kto z Was pamięta z dzieciństwa zajadanie się jagodziankami?Czy to domowymi, czy to kupionymi w
cukierni, ważne że bułeczkami drożdżowymi z
jagodami!
Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi
jagodami.
Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-)Zapraszam!Według przepisu Delfiny Dee Dee .Składniki:500 g
mąki pszennej350 g
masła (dobrej jakości, w temperaturze pokojowej, pokrojone w kostki)50 g
cukru5
jajek1 opakowanie
drożdży instant2-3 łyżki ciepłej
wodyszczypta
soliszklanka
jagódcukier puder do posypania
jagódjajko do posmarowania bułeczekpół szklanki
cukru pudru,
sok z cytryny na
lukierWykonanie:Ciasto na nasze jagodzianki warto zacząć robić wieczorem, ponieważ będzie ono wyrastać całą noc.Do 2-3 łyżek
wody dodajemy
drożdże, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoją swoją objętość.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże, 2
jajka i szczyptę
soli, zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając kolejne
jajka.Kiedy ciasto zacznie się robić lepkie, zaczynamy dodawać
masło, po kilka kostek, ciągle wyrabiając, aż do wyczerpania
masła.Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny, a po tym czasie uderzamy je dłonią, aby opadło, ponownie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, na całą noc.Rano wyciągamy ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 1 cm, na blacie podsypanym
mąką. Z ciasta wycinamy kwadraty o
boku 7 cm (będą to małe bułeczki, można zatem nieco większe), na środek każdego kawałka wykładamy łyżkę
jagód, posypujemy je odrobiną
cukru pudru.
Każdą jagodziankę zaklejamy "w kopertę", dokładnie, aby nadzienie nam nie wypłynęło, a następnie układamy miejscem sklejenia do dołu (w niedużych odległościach od siebie, około 2 cm) i pozostawiamy na 2 godziny (można na blaszce z papierem do pieczenia lub na blacie podsypanym
mąką).Piekarnik rozgrzewamy do ok. 190 st. , wkładamy do niego nasze jagodzianki, każda musi być posmarowana roztrzepanym
jajkiem, pieczemy 15 minut, aż się zarumienią.Wystudzone jagodzianki smarujemy gęstym lukrem.Smacznego!