ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocukier puder 1 szklanekmąka 5 łyżek stołowychmigdały - mielone 200 gramówbiałka 4 sztukmasło 100 gramówmleko 1 szklanekcukier puder 5 łyżek stołowychżółtka 2 sztuklaska wanilii 1 sztukmąka kukurydziana 1 łyżek deserowychrabarbar 500 gramówtruskawki 500 gramówmasło 400 gramówcukier puder 10 łyżek stołowychtruskawki 250 gramówWykonanie:Ciasto: mąkę wymieszać ze szklanką cukru pudru, migdałami, białkami oraz stopionym, ostudzonym 100g masła i odstawić na 60 minut.Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylewać małe porcje ciasta, tak by placuszki się nie stykały. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.Krem: zagotować mleko z miąższem wanilii. Wymieszać żółtka z 5 łyżkami cukru pudru oraz mąką kukurydzianą, dolać gorące mleko, mieszając, gotować 5 minut, ostudzić.Smażone owoce: oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki. Gotować 20 minut, mieszając, z 200g masła i 5 łyżkami cukru pudruTo samo powtórzyć z 500g truskawek.Podawać ułożone kolejno: ciastko, krem, smażone owoce, ciastko. 250g truskawek oczyścić i pokroić na plasterki oraz udekorować nimi wieżyczki i polać smażonym rabarbarem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: