ßßß
Delikatne babeczki, nawiązujące do słynnych francuskich 'friands'. Rosną tylko dzięki delikatnie ubitym białkom, im ciasto zawdzięcza swą delikatną strukturę a samo wykonanie jest bardzo proste. Pieczemy w prostych foremkach, mogą to być foremki do kruchych babeczek lub muffinek. Bardzo smaczne z truskawkami i migdałami :-).Składniki na 12 babeczek:150 g masła, roztopionego i przestudzonego6 białek1 szklanka cukru pudru1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej1 łyżeczka ekstraktu z migdałów12 truskawekpłatki migdałów, do posypaniacukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną, nie sztywną (!) pianę.Cukier puder i mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek i wymieszać szpatułką. Wlać masło, ekstrakt z migdałów i wymieszać do połączenia się składników.Foremkę do 12 babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek, nakładając do pełna. W sam środek włożyć po jednej truskawce. Oprószyć płatkami migdałów.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).

