Wykonanie
Na wiosnę trzeba zrzucić parę kilo - w moim oczywiście przypadku. Nie
moge jednak odmówić sobie czegoś pysznego na niedzielną
kawkę dlatego przygotowałam crumble z
truskawkami ale ze zdrową kruszonką. Jest tak samo pyszne jak te ze zwykłą - a może nawet lepsze? Oceńcie sami ;)- 1 opakowanie mrożonych
truskawek- 150g
mąki pełnoziarnistej typ 2000- 100g zmielonych
migdałów- 100g
cukru pudru- 200 g
masła- ew. 2 łyżki
mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej
Truskawki zamrożone wsypujemy do formy od tarty. Z
mąki pełnoziarnistej i zmielonych
migdałów,
cukru pudru i
masła wyrabiamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.
Truskawki posypujemy ewentualnie
mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną dla zagęszczenia wydobywających się w trakcie pieczenia
soków. Z ciasta wykonujemy kruszonkę, posypujemy nią
truskawki i wstawiamy do nagrzanego do 180c ( przy termoobiegu) piekarnika na 25-30 minut.