ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomąka 80 gramówjajko 1 sztukcukier 2 łyżek stołowycholej 1 łyżek stołowychwoda mineralna 125 mililitrówtruskawki 500 gramówsmalec według uznaniasól 1 szczyptacukier puder według uznaniaWykonanie:Żółtko dokładnie wymieszać z mąką, cukrem, olejem i wodą mineralną. Ciasto odstawić na 30 minut.Tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku do 175 stopni Celsjusza.Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Truskawki chwycić za szypułki i zanurzać w cieście, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu ok. 2-3 minuty.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Autor: FloressZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaKuchnia HiszpańskaKuchnia PolskaKuchnia WłoskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: