ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukmargaryna 130 gramówcukier 250 gramówcukier waniliowy 1 sztukmąka 175 gramówmleko 8 łyżek stołowychsól 1 szczyptaporzeczki czerwone 300 gramówjeżyny 250 gramówsok wiśniowy 100 mililitrówmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychpłatki migdałowe 3 łyżek stołowychkonfitura morelowa 50 gramówWykonanie:Margarynę, 125g cukru, sól i cukier waniliowy utrzeć na gładki krem, dodać kolejno do masy 3 żółtka i 1 jajko. Dodawać do masy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach.Wymieszać 4 łyżki soku z maka ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, połączyć z wymieszana mąką ziemniaczaną, dodać oczyszczone owoce, wymieszać. Masę tę rozsmarować na spodzie ciasta. Ubić na sztywno białka , wsypując 125g cukru. Bezę nałożyć na ciasto. Piec je jeszcze 15 minut w 175 stopniach. Ostudzić w tortownicy.Uprażyć migdały na suchej patelni. Podgrzana konfiturę przetrzeć przez sitko i posmarować brzegi tortu wyjętego z blachy, i obsypać płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekorować pozostałymi owocami.Uwagi:Sok wiśniowy można zastąpić sokiem jabłkowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: